Utjecajna Bosanka Sanela Jenkins zvijezda popularne emisije u Americi: “Haris Silajdžić je i dalje stub odbrane BiH na međunarodnoj sceni”

Poznata Bosanka Sanela Jenkins u 12. sezoni nova je zvijezda reality emisije “Kućanice iz Beverly Hillsa”.

Njena životna priča čini je najzanimljivijom zvijezdom ovog najpopularnijeg ženskog šoua koji se emituje u Sjedinjenim Američkim Državama.

Sanela je prošla nevjerovatan put od izbjeglice, preko obične radnice, do poslovne žene i filantropice koja pomaže mnogima širom svijeta, a najviše onima kojima je pomoć potrebna u Bosni i Hercegovini.

Na pitanje zašto se odlučila na ovaj korak, Dženkins je rekla da je u Americi svijet show businessa ogromna medijska platforma koja nudi razne mogućnosti.

– Ovo je poprilično slobodan stil, tako da se pruža prilika da pored onog dijela na koji je show koncentrisan, promovišem i Bosnu i Hercegovinu.

Znate da nam je u ovom momentu važan svaki pristup medijima na zapadu da ponovimo stvari koje se počinju zaboravljati.

Ovaj show gledaju milioni ljudi, posebno u Americi pa zašto ne reći nešto i o nama. Na kraju ja sam i pozvana kao Bosanka i samo moje prisustvo promoviše Bosnu i Hercegovinu – rekla je Dženkins.

Prati politiku u BiH

– Vidimo šta se dešava u Ukrajini. Tek sada je nekima jasno u Evropi šta se desilo u BiH od 1992. do 1995. godine.

Žalosno je da smo mi kao mala zemlja plaćali ogromnu cijenu braneći postulate Evropske unije koji govore o demokratiji i ljudskim pravima.

Dok su drugi pravili zločine i genocid, mi smo ostali dostojanstveni i uspravni i branili dignitet i Bosne i Hercegovine i Evrope. Danas možemo izaći na svjetske medije i to slobodno reći. Uvijek će biti neko ko je važan i ko to čuje – dodala je.

Kaže da prati politiku u BiH i regiji.

– Iskrena da budem ne na dnevnoj bazi, ali imam odlične kontakte u Sarajevu i dobijam analize o našoj poziciji i svim važnim stvarima.

Dosta smo radili svih ovih godina, a posebno u posljednjih godinu dana od kada je situacija uzavrela i postala kritična. Jesen je bila kritična, ali sada je situacija puno bolja sa sigurnosnog aspekta.

Koristila sam kontakte koje imam da kažem da su poremećeni umovi ponovo oživjeli i da žele da podjele BiH.

Što se tiče izbora i predizborne kampanje Dženkins smatra da je Bosna tako struktuirana da je prvo potrebno da budemo jedinstveni oko odbrane ključnih interesa kao što su suverenitet, integritet i zaštita institucija.

– Ko god pobjedi ne smije dozvoliti redukciju demokratije i podjelu državne imovine. Oboje je važno, s tim što je opasnija tema državne imovine Bosne i Hercegovine, i tu ne smije biti kompromisa.

Državna imovina jednako je teritorija BiH. Za tu teritoriju je poginulo hiljade ljudi, to trebamo imati na umu prije nego bi neko od bh. političara stavio potpis na takav dogovor – rekla je .

Sa Harisom Silajdžićem, kojem je bila počasni savjetnik kaže da je u kontaktu onoliko koliko je potrebno.

– I ovim putem mu se želim zahvaliti, jer je poslao snažnu poruku o mom angažmanu za Bosnu i Hercegovinu, kako na političkom tako i na humanitarnom planu.

On je i dalje stub odbrane Bosne i Hercegovine na međunarodnoj sceni. Kao što znate kada su rijetki razmišljali o sigurnosti i onome što nam je bilo spremljeno na jesen, on je pokrenuo svoju svjetsku mrežu kontakata i upozorio na opasnost koja vreba za cijeli Balkan.

Njegova se riječ itekako sluša tamo gdje je potrebno. To sam se lično uvjerila i prisustvovala takvim razgovorima.

Uglavnom, ono što je najvažnije je da su u jeku krize NATO brodovi (brodovi SAD-a) ušli u Jadran, a EUFOR pojačao svoje snage u BiH. Time je poslana snažna poruka da se neće dozvoliti bilo kakav nered.

Govorila je i o svojim poslovnim aktivnostima.

– Neuro je paleta zdravih pića koja se prodaje diljem Amerike. Sa prikazivanjem showa raste i popularnost Neura kao i prodaja.

Kada moji prijatelji hvale kvalitet, ja im kažem da je svaka naša žena vjekovima proizvodila prirodne sokove od jabuke, drijenjka, višnje, ruže itd.

Ja sam najviše voljela sok od ruže i čak mi mama i danas donese ili pošalje sok koji pravi.

Moji prijatelji koji su jako poznati su probavali mnoga naša jela i kad ih dovedem u Sarajevo, a i kod mene u Los Angelesu.

Pa to smo mi, zašto se stiditi. Oni sa ljubomorom gledaju na naše prisne porodične relacije.

Hrana je dio tih veza i te šerpe sa hranom koje idu od kuće do kuće u Bosni ili vani gdje mi živimo, kao i kolači, sokovi i druga jela konstantno vežu te naše socijalne relacije, a da nismo ni svjesni.

Na kraju kaže da je u BiH svake godine, ali da za ovo ljeto nije sigurna zbog obaveza oko serije hoće li stići doći.

– Ako uhvatim vremena, svakako sam tamo, makar na jedan vikend. Vilsonovo, Baščaršija, prva ljubav ostala – rekla je.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.