Valid umjesto Vahida, ko je zaslužan za uspjeh Maroka, Halilhodžić kaže: “Sve mi se to zgadilo!”

Vahid Halilhodžić, fudbalski stručnjak iz Bosne i Hercegovine za kojeg je čuo cijeli svijet, izbjegava gledati utakmice Svjetskog prvenstva u Kataru. Popularni Vaha je tri godine stvarao ekipu Maroka, koja sada igra polufinale protiv moćne Francuske. I nekako bi logično bilo da je Vaha na kormilu Marokanaca.

Ali nije. Njega je naslijedio Valid Regragui i došao je do samog polufinala. Svako ko ima pojma o nogometu, reći će da je i naš Halilhodžić pomogao Marokancima da danas budu u samom vrhu svjetskog nogometa.

“Grijeh” Vahida Halilhodžića je to što nije trpio zvijezde u ekipi Hakima Zijeha i Nusera Mazrauija.

Ni marokanskom savezu, niti navijačima nije smetalo to što ih je Mostarac odstranio iz ekipe. A zašto bi im i smetalo, kada je kvalifikacije za Mundijal prošao bez problema.

Halilhodžić je trener starog kova i nikada nije odustajao od svojih principa. To znaju svi koje je trenirao. Tako je bilo i u Maroku, tražio je da se zna “ko kosi, a ko vodu nosi”.

Svojim pristupom stvorio je ekipu kojoj niko prije početka Mundijala u Kataru nije davao šanse ni da će proći grupu u kojoj su bili s Hrvatskom, Belgijom i Kanadom.

Niko nije veći od tima ili selektora, to je moto kojim se bh. stručnjak uvijek vodio. Međutim, u Maroku su željeli udovoljiti navijačima ali i vlastima te su u ekipu vraćeni “odmetnici” koji za tri dana imaju šansu da dođu u finalnu utakmicu koja ih dijeli korak do svjetskog zlata.

Htio sam da sve maestralno zaokružim

Međutim, njihovu polufinalnu utakmicu protiv Francuske, popularni Vaha neće gledati, kazao je u ekskluzivnom razgovoru za portal “Avaza”.

“Bolje mi je da ništa ne pričam. Kao da nisam bio tu tri godine, kao da nisam radio s njima, kao da nisam nijednu pobjedu napravio s njima! Sve mi se to zgadilo, više nemam volje da pričam o fudbalu!

Niko neće ni da kaže, sport je to, ne može čovjek za 10 dana napraviti ono što se može za tri godine uraditi – kaže za portal “Avaza” ogorčeni Halilhodžić.

Stoga se s pravom postavlja pitanje, ko je najveći gubitnik ovog Mundijala? Čovjek koji je tri godine ugradio dio sebe u ovogodišnjeg finalistu, otjeran je iz ekipe.

“Rezultat u fudbalu se postiže radom. Ja sam radio tri godine! Osjetio sam da to mogu napraviti! Da je ekipa spremna, da su svi željni toga. Sada me ljudi zovu iz Amerike, Kanade, Egipta, Japana, Afrike… ne znam više šta da kažem.

To je bila moja zadnja misija, da maestralno zakružim sve to, međutim, sve je krenulo naopako. Ali to je tako, takav sam tip i nije mi ni prvi put – kaže Halilhodžić.

Nažalost, ovo Halilhodžiću nije prvi put da dobije otkaz nakon što jednu repezentaciju odvede na smotru najboljih na svijetu. Ovo se njemu događa već treći put. Isto prokletstvo Vahi se dogodilo za Svjetsko prvenstvo 2010. godine. Tada je Obalu Slonovače odveo na turnir u Južnu Afriku, ali je dobio otkaz prije početka.

Djeca i familija mi pomažu da sve prebrodim

Tako je bilo i prije četiri godine, tačnije 2018. godine uoči prvenstva u Rusiji na koje je sa reprezentacijom Japana osigurao prolaz, ali je također dobio otkaz.

“Sve me u životu propratilo i rat i sve. Ne znam kako će ovo izaći, treba živjeti dalje, imam familije, ima male djece koju obožavam i to mi ublažava sve. Malo sam utakmica i gledao – kaže na kraju razgovora za portal “Avaza” Vahid Halilhodžić.

Maroko igra polufinalnu utakmicu u srijedu, 14. decembra protiv Francuske u 20 sati.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.