Veliki skandal u Crnoj Gori nakon negiranja genocida u Srebrenici: Ministar pravde, ljudskih i manjinskih prava Vladimir Leposavić odbija podnijeti ostavku!

Ministar pravde, ljudskih i manjinskih prava Crne Gore Vladimir Leposavić je izjavio da neće podnijeti ostavku nakon negiranja genocida u Srebrenici, a dodao je da je neprijatno iznenađen tvrdnjom da je njegovo javno djelovanje odstupalo od zvaničnih stavova Vlade.

“Nastaviću da vršim funkciju ministra dok god mi Skupština daje to povjerenje”, naveo je Leposavić u saopštenju povodom predloga za njegovo razješenje sa funkcije.

Smjenu Leposavića, sa obrazloženjem da je njegovo javno djelovanje odstupalo od zvaničnih stavova Vlade, zatražio je premijer Zdravko Krivokapić 6. aprila.

Tome su prethodile oštre reakcije sa domaćih i međunarodnih adresa zbog Lepsavićeve izjave u Parlamentu da je spreman da prizna da se u Srebrenici dogodio genocid “kad se to i nedvosmisleno utvrdi“, kao i zbog njegovog osporavanja legitimiteta Haškog tribunala za bivšu Jugoslaviju koji je presudio da se u Srebrenici dogodio genocid.

U saopštenju 8. aprila, Leposavić ocjenjuje da je poslaničko pitanje koje mu je postavljeno o tome da li bi priznao genocid u Srebrenici – “manipulativno”.

“Ovo pitanje se uvijek postavlja samo ministrima i javnim funkcionerima koji su Srbi, zato što oni koji ga postavljaju posebno računaju na činjenicu da su nebrojene žrtve srpskog naroda ostale bez satisfakcije i zadovoljenja pravde”, navodi Leposavić i dodaje da iznošenjem kritičkog stava o Haškom tribunalu ne namjerava da poništi važnost njegovih odluka.

Leposavić je ocijenio i da razlozi za njegovo razrješenje “ignorišu rezultate Ministarstva” na čijem je čelu, kao što je usvajanje izmijenjenog Zakona o slobodi vjeroispovijesti i pripremu Temeljnog ugovora sa srpskom pravoslavnom crkvom (SPC).

Izmjene Zakona o slobodi vjeroispovijesti je nova skupštinska većina usvojila 20. januara, a njima se ukidaju sve odredbe protiv kojih su SPC i prosrpske partije sada vladajuće većine organizovali višemjesečne proteste tokom 2020.

Iz opozicionih partija su pozdravili Krivokapićev zahtjev za razrješenje Leposavića, dok su stavovi vladajuće većine različiti.

VEZANI TEKST: Zbog negiranja genocida u Srebrenici: Premijer Crne Gore Zdravko Krivokapić zatražio razrješenje ministra pravde Vladimira Leposavića!

Demokratski fronta (DF) je najavila da neće glasati za njegovu smjenu, URA da će glasati za taj predlog, dok su Demokrate kazale da nijedan pojedinac ne smije biti iznad potrebe očuvanja volje naroda, te da “ostavka nije znak slabosti, već znak mudrosti i spremnosti na žrtvu zarad opšteg dobra”.

Vladimir Leposavić je za ministra u Vladi Zdravka Krivokapića izabran 4. decembra, glasovima Demokratskog fronta, Demokrata i građanskog pokreta URA. Oni su osvojili 41 od 81 mjesta u Skupštini na avgustovskim izborima, čime je Demokratska partija socijalista nakon tri decenije prešla u opoziciju.

Leave your vote

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.