Visprena Bosanka iz Švicarske, rođena u Njemačkoj – Alma Draganović Čehić je primjer kako se voli domovina Bosna i Hercegovina: Ova priča je zaista fascinantna 

Visprena Alma Draganović Čehić rođena u Njemačkoj, sada je uzdanica za domovinu BiH u Švicarskoj.

„Rođena sam u Njemačkoj 1995, no roditelji su na kraju devedesetih odlučili za konačni povratak u Bosnu i Hercegovinu, tačnije u Ključ. Ponekad sam razmišljala o tome kako bi izgledao moj život da smo ostali u Njemačkoj, ali o životu u Švicarskoj definitivno nisam razmišljala ni u snovima.

Ipak, moja odluka u privatnom smislu značila je i preseljenje u obećanu zemlju. Na početku je bilo teško u emotivnom smislu odvojiti se od porodice, prijatelja i samog načina života, ali i prilagoditi se na novo potpuno nepoznato okruženje.

Vremenom sam pronašla posao, prilagodila se na novu sredinu, naučila francuski jezik, ali i stvorila ono najvrijednije, krug ljudi koji su zauzeli svoje mjesto u mom životu. Danas mogu reći da sam sretna zbog svoje odluke,“ govori na početku razgovora za Bhdijaspora.net Alma Draganović Čehić.

Razgovarala: Azemina Smailbegović Mulahuseinović

„Kada sam završila gimnaziju znala sam da želim nastaviti sa školovanjem , ali odluka o odlasku iz Bosne i Hercegovine u jednom trenutku predstavljala je  dilemu da li da  ostanem u Sarajevu i nastavim školovanje ili da odem u Švicarsku i možda kasnije nastavim sa studiranjem.

Ipak sam odlučila upisati Fakultet političkih nauka u Sarajevu i istovremeno otići van domovine. Podrškaporodice, mog partnera i moja želja za ostvarenjem cija bili su jači od svih prepreka.Godišnje odmore sam koristila da bih dolazila na ispitne rokove, putovanja su  bila ponekad iscrpljujuća,ali sam gledala na to kao izazov.

Bilo je situacija da sam u toku jedne sedmice otišla na polaganje ispita, vratila se  da bih radila dva –  tri dana i ponovo otišlazbog novih ispita. Ovakav način školovanja ne bi bio moguć da nije bilo avionskih letova za Sarajevo, Tuzlu, Banja Luku ili Split kako bih došlana vrijeme na ispite  i ujedno posjetila porodicu.

Uvijek sa istim ciljem i jošvećomradošću jer svako putovanje bilo je nova avantura. Nakon pet godina opet bih isto učinila, jer sam stekla zvanje magistra političkih nauka, te sam na ovaj način potvrdila samoj sebi da je sve moguće ukoliko to doista želimo“, iznosi svoja iskustva Alma.

„Način školovanja je bio neobičan, ali istovremeno moja motivacija je  bila da upišem i novi studij liderstva i menadžmenta u vrijeme kada je sve zbog korone stalo, ali ovaj put u Švicarskoj“, priča ona.

Na  naše pitanje koliko je već dugo volonterski angažovana u borbi za bolju Bosni i Hercegovinu Alma kaže:

“Za domovinu sam angažovana od trenutka kada sam počela volontirati u Crvenom krizu u Ključu. Kroz veliki broj akcija upoznala sam mnoge sudbine ljudi, ljudskost i dobrotu ljudi.

Po odlasku iz domovine pokušavala sam pomoći na različitenačine, ali odnedavno sam se pridružila Pokretu Snaga domovine čiji je  cilj ujediniti i predstaviti važnost i ulogu dijaspore na Općim izborima.

Za ovaj period od nekoliko mjeseci Pokret Snaga domovine je uspio da pokrene lavinu pozitivnih komentara za ovaj projekt. Moj doprinos na ovaj način je najmanje što mogu učiniti za Bosnu i Hercegovinu.“

Pitali smo je i koja je njena uloga  u Pokretu Snaga domovine na nivou bosanskohercegovačke dijaspore:

“U Pokretu Snaga domovine imam ulogu saradnika u promociji ipomoći pri registraciji za glasanje na Općim izborima u Bosni i Hercegovini. Sa ekipom  iz marketinga radim na idejama kako doći do dijaspore i na koji način im privući pažnju, te istovremeno objasniti  važnostpredstojećih  izbore.

Radimo na tome da ovaj projekt unaprijedi povezanost dijaspore kada je riječ o političkom, ali i svakom drugom smislu. Stava smo da BiH i njeni građani zaslužuju bolju mogućnost, a ista je ostvariva ukoliko dijaspora da svoj doprinos.“

O dosadašnjim postignutim rezultatima u ovom, za Bosnu i Hercegovinu, veoma važnom projektu Alma Čehić kaže:

“Ukoliko pogledamo statistiku prethodnih godina mogu reći da sam zadovoljna razultatima. U kratkom periodu ostvarilismo komunikaciju sa svim zemljama, kako u Evropi, tako i diljem svijeta. Broj registracija se svakog dana  povećava.

Mislim da ćemo konačni razultat  vidjeti drugog oktobra kada vidimo broj izlaznosti na glasačkim mjestima. Cjelokupnim radom, utrošenim vremenom i snagom razultati su za sada pozitivni.“

Alma ima i procjenu kako će glasati naši građani koji žive van BiH:“ Oni kroz razgovor iznose svoje nezadovoljstvo trenutnom situacijom na političkoj sceni. Mnogi kažu da će njihov izbor  biti šansa za promjene.

Ovakva situacija se naprosto mora  promijeti zbog svih onih koji žive u BiH , ali i zbog dijaspore. Razultati glasanja i odluka građana mislim da će dovesti do promijena u entitetu RS.“

U razgovoru za naš portal ona je iskoristila priliku i uputila poruku svim Bosancima i  Hercegovcima pred izbore:

“Bosanci i Hercegovci,izađite na izbore i birajte najbolje, nemojte dopustiti da vam drugi kroje vaše sudbine i odlučuju umjesto vas! Dijasporo, ako ne želite da budete stranci i svojoj domovini, neodričite se svog identiteta, sačuvajte ga tako što ćete iskoristiti svoje pravo glasa i na taj način doprinijeti očuvanju cjelovitosti Bosne i Hercegovine!

Političarima poručujem da prestanu gledati svoje lične interese, dijeliti nas na naše ili vaše, dopustite narodu da vas izabere i borite se  za njih, oni vas plaćaju!“

Građani van zemlje, imate vremena do 19.jula za registraciju! Odvojite 10 minuta, naš tim će vam rado pomoći.“

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.