Vrlo lijepa vijest za putnike je pristigla, direktor aerodroma potvrdio: Iz Tuzle od 1. novembra lete avioni Wizzaira i Ryanaira: Ovo su destinacije

Od januara do septembra ove godine oko 330.000 putnika koristilo je usluge Međunarodnog aerodroma Tuzla, što je povećanje za 30 posto u odnosu na isti period prošle godine.

Najpuniji avioni ove godine koji su otišli sa tuzlanskog aerodroma su bili onaj za Memingen, Dortmund, Stokholm, Malmo, te Ajndhoven koji je bio ukinut, ali se vraća od 1. novembra.

“Zadovoljni smo i vjerovatno ćemo premašiti godišnji plan od planiranih 400.000 prevezenih putnika”, rekao je Dževad Halilčević, direktor Međunarodnog aerodroma Tuzla.

Od 1. novembra se povećava obim letova za 20 posto kompanije “Wizzair”, a isti dan počinju i letovi kompanije “Ryanair”.

“Pet polazaka sedmično će biti za Memingen ‘WizzAira’ i još dva od ‘Ryanaira’. To je sedam polazaka za Memingen u zimskoj sezoni letenja”, ističe direktor aerodroma.

Od narednog mjeseca će biti sedmično 40 letova, što je ranije bio slučaj samo u ljetnom periodu.

Obezbjeđivanje novih aviokompanija bitno je za održivost aerodroma, a s kompanijom “Ryanair” aerodrom dobija sigurniju poziciju ako se slučajno povuče druga kompanija.

“Mi smo dali upravi zadatak da obezbijedi neke druge kompanije kada su u pitanju letovi prema Turskoj i Istoku. Menadžment radi na tome i nadam se da ćemo uskoro imati te kompanije koje će vršiti letove iz Tuzle prema pomenutim destinacijama”, izjavio je Mustafa Šakić, ministar saobraćaja, trgovine i turizma TK za Nezavisne novine.

Vlada TK je rebalansom budžeta obezbijedila dodatnih 1,8 miliona KM za redovno poslovanje ovog aerodroma, od federalnog nivoa je odvojeno još dva miliona KM za kapitalna ulaganja.

“Što se tiče kapitalnih projekata, u proteklih šest mjeseci, odnosno kada sam došao na funkciju direktora, zatekao sam puno nezavršenih projekata. U novembru treba da bude završen projekat atrija, pomoćnog objekta uz terminalnu zgradu, koji će u velikoj mjeri osloboditi pritisak u zgradi gdje se nalaze putnici”, pojašnjava direktor.

U tom prostoru će biti zakupci prostora. Završava se ponovljeni poziv za izvođača radova za izgradnju trećeg gatea. Osim toga, čekaju se saglasnosti Ministarstva odbrane BiH za izgradnju parking-prostora.

“Naša tendencija je milion putnika i moramo sve za to obezbijediti. Uspjeli smo obezbijediti novac i samo da projekte privedemo kraju kako je planirano”, ističe Halilčević. Kako će to sve teći ovisi i od novog sastava Vlade TK, čije formiranje tek slijedi.

“Nadam se da će vlast imati kontinuitet i da ćemo naredne četiri godine imati dovoljno resursa i novca koji ćemo prebaciti za nove investicije na Aerodromu.

Imamo projekat nove rasvjete koji bi omogućio da se avioni iz Sarajeva mogu spuštati kod nas, a ne da idu u Beograd kao do sada”, rekao je Šakić. Inače, prvi kilometar rasvjete u prilaznoj ravni nije osvijetljen zbog šume koja je privatno vlasništvo i slučaj je na sudu.

Kada se postavi rasvjeta, smanjit će se uticaj magle i loša osvijetljenost te će avionima biti omogućeno bolje slijetanje i uzlijetanje.

Tuzlanski aerodrom, za razliku od drugih u BiH, zbog geografskog položaja ima putnike iz tri zemlje.

“Naš cilj je oko milion putnika, odnosno TK, istočna Slavonija, dio zapadne Srbije, svi koriste usluge našeg aerodroma.

I tu je bitna ta putnička infrastruktura, da ljudi što brže dođu i odu. Osim toga, tu su i turisti. Dolaze stranci. Sada je stvar koliko mi možemo njima ponuditi”, zaključio je Halilčević.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.