Vrlo oštra reakcija iz stranke Narod i pravda: “Pozvat ćemo građane na proteste ako vlast nastavi ignorirati poskupljenje goriva”

Nastavak rasta cijene nafte i naftnih derivata u Bosni i Hercegovini traži hitnu reakciju vlasti na nivou Bosne i Hercegovine kako bi se barem djelimično zaustavila lančana reakcija poskupljenja i udar na džepove građana, navodi se u reakciji Naroda i Pravde.

Iz Naroda i Pravde podsjećaju da je još u martu u parlamentarnu proceduru upućen Prijedlog zakona o izmjenama zakona o akcizama u BiH kojim je bilo predviđeno ukidanje akciza na gorivo što bi dovelo do značajnog pojeftinjenja goriva na benzinskim pumpama u BiH.

– Nažalost, iako je zakon usvojen u Predstavničkom domu Parlamenta BiH u hitnoj proceduri, on je u Domu naroda kroz proceduralno odugovlačenje faktički oboren.

Danas kada se cijena goriva na pumpama u Bosni i Hercegovini skoro dostigla 4 KM po litru, vladajuća koalicija SDA-HDZ BiH-SNSD-DF potpuno ignorira lančanu reakciju koju izaziva ova visoka cijena goriva.

Upornim nečinjenjem vlast faktički zarađuje na svojim građanima kroz ubiranje akciza i povećanog iznosa PDV-a“, navodi se u reakciji Naroda i Pravde.

Vijeće ministara BiH ni na koji način nije odgovorilo izazovu vala poskupljenja i inflacije sa kojim se građani Bosne i Hercegovine suočavaju već mjesecima, dodaju iz Naroda i Pravde.

– Jasno treba kazati kako su kadrovi i zastupnici SNSD-a i HDZ-a BiH blokirali smanjenje cijena goriva, a sam predsjednik SNSD-a Milorad Dodik se narugao građanima tvrdeći da broj automobila na ulicama govori o tome da građanima gorivo nije skupo.

Pozivamo i opoziciju u bosanskohercegovačkom entitetu RS da zajednički pošaljemo poruku vladajućoj koaliciji na nivou BiH kako životni interesi građana moraju biti prioritet.

Smatramo da odgovor na ovakvo ignoriranje poskupljenja mogu i trebaju biti protesti u svim dijelovima BiH jer su svi građani jednako pogođeni. Opozicija mora izaći sa jedinstvenim stavom i jasno adresirati ko su oni koji ne žele da pomognu građanima.

Ukoliko vlasti konačno ne poduzmu određene mjere u narednih 15 dana bit ćemo primorani pozvati građane da protestom iskažu neslaganje sa ovakvom nebrigom za građane – navodi se u saopćenju Naroda i Pravde.

Prema stavu Naroda i Pravde Vijeće ministara BiH mora izaći sa setom mjera kojima bi se odgovorilo na aktuelnu krizu i val poskupljenja a Parlamentarna skupština BiH mora hitno usvojiti predložene zakone kojima bi se barem djelimično umanjile cijene goriva.

– Zemlje Evropske unije, pa čak i zemlje u okruženju kao što su Srbija i Hrvatska, konstantnim mjerama nastoje ograničiti i sniziti cijene naftnih derivata.

Nažalost, vlast u BiH je cjelokupan teret poskupljenja prebacila na građane BiH pri tom ih vrijeđajući raznim izjavama i neosnovanim tvrdnjama. Na ovako indolentnom odnosu jasno se očituje šta ova vlast misli o vlastitim građanima – stoji na kraju saopćenja.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.