Zastupnica Naše stranke Sabina Ćudić traži hitnu reakciju bez odlaganja: “Ko će ići u zatvor za nestalih 300 miliona KM u propalom Termobloku 7”

Šefica Kluba zastupnika Naše stranke u Parlamentu FBiH oglasila se povodom izgradnje Termobloka 7 u Tuzli te je poručila kako je s tim projektom gotovo.

Ćudić je naglasila kako je Vlada Federacije Bosne i Hercegovine prihvatila je prijedlog Elektroprivrede da se ne prihvate alternativni podizvođači ključne opreme za gradnju Termobloka 7 u Tuzli. Time je završena priča o gradnji Termobloka 7.

“S izgradnjom Termobloka 7 je gotovo. Na tu mogućnost smo upozoravali još 2019. godine kad je Parlament FBiH odobrio ovaj projekt.

Klub Naše stranke tad ga nije podržao jer smo tražili da se sve uskladi s preporukama Energetske zajednice koja je upozoravala na neregularnosti u planu njegove provedbe”, rekla je Ćudić.

Naglasila je kako su prošle godine tražili raskid ugovora kada kineski partneri nisu mogli ispuniti neke od ugovornih uslova.

“Da smo to uradili tada, mogli smo vratiti avansno uplaćena sredstva u iznosu 220 miliona KM. To se nije desilo i sada ćemo te novce izgubiti.

Osim gubitka novca, posljedice će biti negativne po cijeli energetski sektor a posebno će to osjetiti građani Tuzlanskog kantona jer nije ništa urađeno na postojećim termoblokovima u cilju smanjenja zagađenja koje stvaraju”, poručila je Ćudić.

Pojasnila je kako garancija koju su i država i Federacija BiH dale kineskoj Eksport-import banci za kredit za izgradnju Termobloka 7 predstavlja nelegalnu državnu pomoć.

“Priznalo je to i Vijeće za državnu pomoć BiH, koje je prvobitno i dalo spornu garanciju. To me dodatno učvršćuje u uvjerenju da će se sve nabrojane negativne posljedice i desiti. Na osnovu te odluke, Vlada FBiH mora raskinuti garanciju i vratiti 47 miliona KM.

Uz sve navedeno, nepovratno je utrošeno i 30 miliona KM za pripremne radove. Za sve su direktno odgovorni Vlada FBiH, a posebno njen premijer Fadil Novalić kao i resorni ministar Nermin Džindić. Krivac je i Elektroprivreda BiH kao i tijela koja nadziru njen rad, posebno direktor Admir Andelija”, ističe zastupnica.

Na kraju, pojasnila je kako ovi ljudi moraju odgovarati za svoje djelovanje.

“U vrijeme najveće energetske i finansijske krize mi smo izgubili i energiju i finansije. Nismo izgradili Termoblok 7, nismo obnovili ostale termoblokove, a u tu svrhu bačeno je blizu 300 miliona KM. U vrijeme najveće zdravstvene krize, na počecima pandemije COVID-19, ista ta Vlada potrošila je 10 miliona KM na neispravne respiratore.

Sad nam opet dolazi na naplatu Novalićeva nesposobnost. Krajnje je vrijeme da se u priču uključi i Tužilaštvo. Za nestalih 300 miliona neko mora odgovarati.

Doslovno trebamo osjećati strah ako se desi još neka kriza koliko će ova vlast desetina i stotina miliona našeg novca baciti u vjetar lažno pokušavajući da je riješi. Nakon izbora oni više ne smiju biti u prilici da to rade”, zaključila je Sabina Ćudić.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.