in ,

Zbog blažih mjera dijaspora i susjedi ulaze u BiH

Unatoč pandemiji, registarske tablice zemalja regiona, ali i strane na automobilima Bosanaca iz dijaspore, nisu rijedak prizor na bh. cestama

Ilustracija

Unatoč pandemiji, registarske tablice zemalja regiona, ali i strane na automobilima Bosanaca iz dijaspore, nisu rijedak prizor na bh. cestama.

“Na ulazu u Bosnu u Hercegovinu evidentirano je najviše državljana susjednih zemalja, Hrvatske, Srbije i Crne Gore, s obzirom na to da je još na snazi odluka Vijeća ministara BiH pri kojoj državljani tih zemalja nisu dužni posjedovati PCR test prilikom ulaska u BiH ako ulaze direktno iz svoje države, a isto to vrijedi i za njihove supružnike i maloljetnu djecu ako su stranci”, kazala je u izjavi za Klix Franka Vican, glasnogovornica Granične policije BiH.

Predočila je i podatke, zaključno s jučerašnjim danom.

“Od 1. 1. do 25. 2. 2021. godine, na ulazu u BiH evidentirano je ukupno 570.296 stranih i 426.986 državljana BiH. U istom razdoblju, na izlazu je evidentirano 546.340 stranih i 524.273 državljana BiH”, kaže Vican.

Dodaje da je najviše evidentiranih stranih državljana na ulazu bilo iz Srbije, Hrvatske, Crne Gore…

Predočila je i uporedne podatke sa istim period prošle godine iz kojih je vidljivo da je neposredno prije izbijanja pandemije na bh. granicama bila znatno veća gužva. Naime, od 1. januara do 25. februara 2020. godine, u BiH je ušlo 1.253.615 stranaca i 613.195 državljana naše zemlje. U tom period na izlazu iz BiH evidentirano je 1.183.595 stranih i 759.466 državljana BiH.

Po ulascima u BiH u tom periodu prednjačili su također susjedi – Hrvati, Srbijanci i Crnogorci.

Klix.ba

Bh. dijaspora u SAD direktna: “Christian Schmidt nije osoba koja razumije moć i odgovornost OHR-a!”

Objavljeni snimci razgovora iz noći kada je ubijen Dženan Memić: Poslušajte kako su reagovali Hitna pomoć i policija