in ,

Zoran Vakula: Učestalost ekstrema zabrinjavajuća, upozorio građane na jednu veoma bitnu stvar

Jedan od najpoznatijih meteorologa regije prognozira vremenske prilike

Jedan od najpoznatijih meteorologa regije prognozira vremenske prilike.

HRT-ov meteorolog Zoran Vakula istaknuo je kako nisu iznenađenje lokalni pljuskovi praćeni grmljavinom, nevremena… ali je za ovu godinu zanimljivo to što je previše ekstrema na puno mjesta u svijetu.

– Znalo ih je biti i prije, ali učestalost tih pojava je zabrinjavajuća – rekao je.

Na pitanje je li se scenarij u Njemačkoj i Belgiji mogao izbjeći, Pandžić je rekao kako ne postoji mehanizam umjetnog sprečavanja tih pojava, ali da su se posljedice mogle ublažiti.

Vakula je istaknuo da je problem u tome što se upozorenja ne shvataju ozbiljno.

– Mi dajemo u sistemu meteoalarma – sistem upozorenja na opasne pojave – narančasto, nekad i crveno upozorenje i, unatoč tome, opet vidimo automobile koji se kreću, prevrnute kamione… Problem je što se upozorenja ne shvaćaju ozbiljno, a pitanje je i, da su u Njemačkoj shvatili ozbiljno, bi li išli na evakuaciju tako velikog broja ljudi – istaknuo je gostujući na HRT-u.

Dodao je da se nalazimo na vrhuncu toplog dijela života zemaljske kugle, kojem je čovjek barem malo, ali i više, pridonio svojim neodgovornim ponašanjem prema prirodi.

– Gradnja nije kakva bi trebala biti. Mi mijenjamo uobičajene tokove rijeka i dovodimo sebe u opasnost. Projektiranje bi trebalo biti smišljenije, trebali bi paziti kako se priroda inače ponaša i onda paziti da ne djelujemo previše na to njezino uobičajeno ponašanje – rekao je Vakula.

Dušanka Majkić komentarisala Čovićeve najave o Izbornom zakonu, kazala da je lider HDZ-a kontradiktoran

Milorad Dodik o špekulacijama da se potukao sa Draganom Lukačom: “Zar neko misli da bi on ostao ministar?”