Zoran Vakula: Učestalost ekstrema zabrinjavajuća, upozorio građane na jednu veoma bitnu stvar

Jedan od najpoznatijih meteorologa regije prognozira vremenske prilike.

HRT-ov meteorolog Zoran Vakula istaknuo je kako nisu iznenađenje lokalni pljuskovi praćeni grmljavinom, nevremena… ali je za ovu godinu zanimljivo to što je previše ekstrema na puno mjesta u svijetu.

– Znalo ih je biti i prije, ali učestalost tih pojava je zabrinjavajuća – rekao je.

Na pitanje je li se scenarij u Njemačkoj i Belgiji mogao izbjeći, Pandžić je rekao kako ne postoji mehanizam umjetnog sprečavanja tih pojava, ali da su se posljedice mogle ublažiti.

Vakula je istaknuo da je problem u tome što se upozorenja ne shvataju ozbiljno.

– Mi dajemo u sistemu meteoalarma – sistem upozorenja na opasne pojave – narančasto, nekad i crveno upozorenje i, unatoč tome, opet vidimo automobile koji se kreću, prevrnute kamione… Problem je što se upozorenja ne shvaćaju ozbiljno, a pitanje je i, da su u Njemačkoj shvatili ozbiljno, bi li išli na evakuaciju tako velikog broja ljudi – istaknuo je gostujući na HRT-u.

Dodao je da se nalazimo na vrhuncu toplog dijela života zemaljske kugle, kojem je čovjek barem malo, ali i više, pridonio svojim neodgovornim ponašanjem prema prirodi.

– Gradnja nije kakva bi trebala biti. Mi mijenjamo uobičajene tokove rijeka i dovodimo sebe u opasnost. Projektiranje bi trebalo biti smišljenije, trebali bi paziti kako se priroda inače ponaša i onda paziti da ne djelujemo previše na to njezino uobičajeno ponašanje – rekao je Vakula.

Leave your vote

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Leave your vote

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.