in ,

“AFERA IKONA” Ukrajinski ambasador Vasilj Kirilič stigao u Sarajevo! Zna se i s kim se sastaje…

Za očekivati je da ambasador Kirilič predstavi dokaze vezane za “AFERU IKONA”

Ukrajinski ambasador za BiH i Hrvatsku Vasilj Kirilič danas je stigao u Sarajevo i uputio se u Ministarstvo vanjskih poslova BiH gdje će razgovarati s šeficom bh. diplomatije Biserom Turković, a jedna od ključnih tema je afera “ikona”.

Nakon toga će obaviti sastanak s glavnom tužiteljicom Tužilaštva BiH Gordanom Tadić, potvrđeno je za Klix.ba.

Pored protokolarnih tema o bilateralnoj saradnji BiH i Ukrajine te razmjene mišljenja o saradnji na području nadležnosti institucija za provođenje zakona, glavna tema sastanka će biti 300 godina stara i pozlaćena ikona za koju Ukrajina duže od mjesec dana tvrdi da je njihovo kulturno blago, a koju je predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik poklonio ministru vanjskih poslova Rusije Sergeju Lavrovu 14. decembra prošle godine u sjedištu Vlade RS-a u Istočnom Sarajevu u društvu najviših entitetskih funkcionera.

Za očekivati je da ambasador Kirilič predstavi dokaze koji pokazuju da je spomenuta ikona zaista vlasništvo Ukrajine te zatraži od nadležnih institucija u našoj državi da punom parom intenziviraju istragu i dokažu odakle ikona u rukama lidera SNSD-a Milorada Dodika i kako se našla na teritoriji BiH te da se vrati u Ukrajinu.

Ukrajinska ambasada u Bosni i Hercegovini 28. decembra je i zatražila da ikona bude vraćena u Ukrajinu.

“Ako je prvi korak već poduzet – ikona je vraćena u Sarajevo, onda se mora poduzeti i drugi – da se vrati u Ukrajinu”, rekao je ambasador Ukrajine u Hrvatskoj i BiH za ukrajinske medije.

I dok se na političkoj sceni vode napadi i odbrane u vezi s aferom, Tužilaštvo BiH je 20. decembra saopćilo da postupajući tužitelj u predmetu poznatom kao “Ikona” intenzivno poduzima aktivnosti na prikupljanju dokaza i saslušanju svjedoka, među kojima je već saslušan ambasador BiH u Moskvi Željko Samardžija.

Amerika počela proizvoditi helikoptere za Oružane snage BiH!

Šta je ukrajinski ambasador tražio na sastanku sa ministricom vanjskih poslova BiH Biserom Turković?