in , ,

Benjamina Karić čestitala građanima Dan ustanka: “80 godina naše slavne historije i ulaganja u što bolju budućnost”

Benjamina Karić položila cvijeće na Spomen-parku Vraca

Benjamina Karić položila cvijeće na Spomen-parku Vraca.

Gradonačelnica Grada Sarajeva Benjamina Karić i načelnici općina Centar i Novo Sarajevo Srđan Mandić i Hasan Tanović polaganjem cvijeća na Spomen-parku Vraca su obilježili Dan ustanka naroda i narodnosti BiH.

Uz evociranje sjećanja na događaje iz Drugog svjetskog rata i odbranu od agresije na BiH u periodu 1992. – 1995., istaknuta je potreba za stalnom afirmacijom antifašizma kao temelja za opstojnost naše zemlje i bolju i prosperitetniju budućnost njenih naroda i građana.

Ove godine obilježava se 80. godišnjica ustanka protiv fašizma. Inače, 27. juli 1941. godine predstavlja jedan od najznačajnijih i najsvjetlijih datuma u historiji BiH, dan je to kada su narodi BiH započeli oružanu borbu protiv fašizma u Drugom svjetskom ratu.

Gradonačelnica Karić poručila je da je Sarajevo antifašistički grad, grad bogate historije koju treba njegovati i čuvati od zaborava.

– Koristim priliku da svim građankama i građanima, svim dragim antifašistima čestitam 80 godina od Dana ustanka, 80 godina naše slavne historije i 80 godina ulaganja u što bolju budućnost.

Drago mi je da danas sa ovog mjesta možemo poslati poruku kako vodimo računa o našim kulturno-historijskim spomenicima, kako i dalje gajimo i baštinimo časne ideje i tradicije antifašizma. Kompleks na Vracama ima svoju simboliku, ljepotu i važnost, te je krajnje vrijeme da oživimo jedan od najvećih simbola otpora i borbe građana protiv fašizma.

Zajedno sa uvaženim načelnicima Mandićem i Tanovićem smo pokrenuli rekonstrukciju Spomen-parka Vraca, a cilj je da Grad Sarajevo bude titular čime će trajno biti riješeno pitanje brige o spomeniku. Čuvajmo našu historiju, naše kulturno-historijsko naslijeđe i sasvim sigurno idemo u svjetliju budućnost – kazala je Karić.

Načelnik Mandić prisjetio se momenta kada je nakon 27 godina kao ministar komunalne privrede upalio plamen na Vracama.

– Moram kazati da je u mojoj profesionalnoj karijeri to jedan od najvažnijih dana. Spomen-park Vraca je simbol borbe protiv fašizma, a na nama je da kulturu sjećanja njegujemo. Na današnji dan antifašisti Bosne i Hercegovine obilježavaju 80 godina od ustanka naroda i narodnosti BiH. Naime, 27. jula 1941. godine su ljudi koji su tada vapili za slobodom krenuli u oružanu pobunu i udarili temelje Bosne i Hercegovine u kakvoj danas živimo.

Spomen-park Vraca je mjesto koje nas iznova mora podsjećati na sve žrtve koje su pale za slobodu Bosne i Hercegovine, za granice Bosne i Hercegovine koje danas mnogi pokušavaju osporavati. Danas je prilika da im sa ovog mjesta poručimo da je Bosna i Hercegovina značajnija od svih nas, i da ona mora i treba da ostane da živi, a da je obaveza nas antifašista da se za nju borimo.

Zahvaljujem se gradonačelnici Karić i načelniku Tanoviću što ulažemo zajedničke napore da trajno riješimo problem održavanja ovog važnog spomenika – poručio je Mandić, saopćeno je iz Općine Centar.

Česitkama povodom Dana ustanka pridružio se i načelnik Tanović kazavši da je Spomen-park Vraca dio naše historije koji treba biti sačuvan za buduće generacije koje dolaze.

Muriz Memić nakon presude Seferovićima otvoreno poručio: “Od danas je saobraćajna nesreća završena priča!”

Glumac Andrija Milošević, koji važi za kralja “glupih viceva”, nasmijao brojne pratioce na društvenoj mreži