in ,

BITI ČOVJEK Bogić Bogićević “Ako mislite svojom glavom, često možete ostati bez života i glave”

Dodao je da se živi u takvom vremenu te da je alternativa da se pogne glava pred strahom, izgubi se ljudsko ja, dostojanstvo i da se otruje čovjek mržnjom

U velikoj sali Bosanskog narodnog pozorišta u Zenici, danas je Bogić Bogićević nagrađen priznanjem počasnog građanina ovog grada.

Na svečanoj sjednici Gradskog vijeća Zenice dodijeljena su javna priznanja, a Bogić Bogićević je proglašen počasnim građaninom zbog toga što je djelovanjem kao bosanskohercegovački političar dao izuzetan doprinos razvitku države BiH i očuvanju njenih demokratskih vrijednosti.

“Dobiti priznanje počasnog građanina Grada Zenica za mene predstavlja veliko i posebno priznanje i zato svoju zahvalnost dugujem svim građanima i građankama Zenice, vijećnicima, gradonačelniku i ocjenjivačkom sudu koji je taj prijedlog iznio na vijeće, a posebno svima koji su 585 godina ovaj grad gradili i grade, onima koji su branili i odbranili ovaj grad i njihovim porodicama, jer, priznanja se nikada ne traže, ali se rijetko kada odbijaju.

Ja nisam ništa radio zbog priznanja, čak sve što sam radio, radio sam jer sam mislio da je to ispravno. Često ono što sam radio nije nailazilo na odobravanje kod svih, za neke nije bilo ni logično.

Međutim, znao sam da na ovim našim prostorima, ako imate životni stav i ako imate principijelan stav do života i čovjeka, ako mislite svojom glavom, često možete ostati bez života i glave”, kazao je Bogićević.

Dodao je da se živi u takvom vremenu te da je alternativa da se pogne glava pred strahom, izgubi se ljudsko ja, dostojanstvo i da se otruje čovjek mržnjom.

“Ako je izbor između ovog, uvijek sam za to da ostanem uspravan, mislim svojom glavom, imam svoj stav, bez obzira na cijenu koju plaćamo i koju ćemo platiti. U našim životima možemo imati mnogo zanimanja, raditi uspješno svoj posao, ali to nije dovoljno.

Jedino, pravo, vrijedno i dugotrajno zanimanje je biti čovjek”, dodao je počasni građanin Zenice te pozvao sve na jedinstvo kako bi pomogli onima koji rade u zdravstvu, ali i prošli pandemiju kako bi se država sa živim ljudima razvijala i napredovala.

Priznanje Grb Zenice posthumno je dodijeljeno Zeničaninu Rasimu Salčinoviću bez kojeg zenička ćimburijada ne bi bila to što jeste, ali prvenstveno za unaprijeđenje i razvoj privatnog poduzetništva te očuvanje bosanske tradicije i tradicije Grada Zenica.

Nagradu Zenice još su dobili: glumac Haris Burina, za dostignuća u oblasti scenske i filmske umjetnosti, za promociju Grada Zenica u BiH i šire; za doprinos ugledu i afirmaciji Grada Zenica kroz kulturu, umjetnost i obrazovanje Gradskom horu “Kasiopeja” Zenica te novinaru u penziji Faruku Midžiću za 50 godina novinarsko-publicističkog stvaralaštva, za promociju i afirmaciju Zenice i Zeničko-dobojskog kantona.

NEVJEROVATNO Pogledajte trenutak snažnog zemljotresa za vrijeme teniskog meča

Policajac koji je sačuvao dječaka u Zenici: Uspio sam ga uhvatiti za natopljenu jaknu, on je samo vrištao