in , ,

Britanski ministar vanjskih poslova Dominic Raab uputio poruke podrške BiH: “Iako ne možemo promijeniti strašne događaje iz prošlosti, možemo težiti ka tome da se takvi zločini ne ponove”

Dominic Raab uputio vrlo snažne poruke povodom godišnjice genocida u Srebrenici.

Dominic Raab uputio vrlo snažne poruke povodom godišnjice genocida u Srebrenici.

Ministar vanjskih poslova Velike Britanije Dominic Raab bio je jedan od govornika na nacionalnoj ceremoniji obilježavanja Dana sjećanja na Srebrenicu

Britanski ministar vanjskih poslova Dominic Raab izjavio je da je genocid u Srebrenici bio jedan od najgorih zločina koji se dogodio na prostoru Evrope nakon Drugog svjetskog rata.

Raab je bio jedan od govornika na nacionalnoj ceremoniji obilježavanja Dana sjećanja na genocid u Srebrenici u Velikoj Britaniji.

– Danas obilježamo 26. godišnjicu od srebreničkog genocida u Bosni i Hercegovini. Bio je to jedan od najvećih zločina na evropskom tlu nakon Drugog svjetskog rata. U planiranoj operaciji ubijeno je više od 8.000 ljudi – uglavnom muslimana, i to muškaraca i dječaka. Preko 20.000 žena i djece prisilno je protjerano iz svojih domova, nezamislivo, danas ih se sjećamo, kazao je Raab.

Istakao je kako danas “oplakujemo žrtve tih strašnih događaja i stojimo uz porodice u njihovoj borbi za pravdu”.

– Iako ne možemo promijeniti strašne događaje iz prošlosti, možemo težiti ka tome da se takvi zločini ne ponove, naglasio je ministar.

Organizacija Remembering Srebrenica organizovala je u četvrtak nacionalnu ceremoniju obilježavanja Dana sjećanja na Srebrenicu u Velikoj Britaniji, koja je ove godine u potpunosti bila emitovana putem interneta.

Nacionalnoj ceremoniji Ujedinjenog Kraljevstva prisustvovali su član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović, britanski ministar vanjskih poslova Dominic Raab, prva ministrica Škotske Nicola Sturgeon, prvi ministar Velsa Mark Drakeford, politički lideri iz svih krajeva Ujedinjenog Kraljevstva, kao i preživjele žrtve genocida i etničkog čišćenja.

Memorijalni događaj su podržali međupartijske i međuvladine organizacije iz Westminstera, Škotske, Velsa i Sjeverne Irske, izjavio je Waqar Azmi, predsjednik organizacije Remembering Srebrenica.

Tužilaštvo BiH podiglo optužnicu protiv pet osoba u predmetu “Dženan Memić”

Milorad Dodik ljut nakon poruka Britanaca, prelazi sve mjere: “Neka se sjećaju svojih zločina, a ne Srebrenice”