Charlesu III stavljena kruna kralja Velike Britanije i Sjeverne Irske

Nabiskup Canterburya danas je u Westminsterkoj opatiji okrunio Charlesa III kao kralja Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske, a njegovu suprugu Camillu za kraljicu-suprugu. Charles III je 39. kralj okrunjen u Westminsteru od 1066. godine.

Kralj Charles III je na prijestolje stupio po smrti svoje majke kraljice Elizabethe II, a u subotu je u Londonu obavljena i zvanična ceremonija krunisanja kojoj su prisustvovali predstavnici gotovo svih svjetskih država.

Charles je osim Ujedinjenog Kraljevstva i nominalni vladar 14 drugih država koje su bile dio britanskog kolonijalnog carstva: Antigue i Barbude, Australije, Bahama, Belizea, Kanade, Grenade, Jamajke, Novog Zelanda, Papua Nove Gvineje, Svetog Kita i Nevisa, Svete Lucije, Sveti Vincent i Grenadini, Solomonskih ostrva i Tuvalua.

Charles je rođen u Buckinghamskoj palači u Londonu 1948. Imao je samo 3 godine kada je postao nasljednik jer je njegova majka stupila na prijestolje kao kraljica, nakon smrti svog oca, kralja Georgea VI. On je prvi nasljednik koji je vidio okrunjenu svoju majku, stoji u biografiji na službenoj web stranici kraljevske obitelji.

Charles je pohađao školu umjesto podučavanja u porodičnoj kući u palači. Godine 1970. diplomirao je na Univerzitetu u Cambridgeu s diplomom bachelora umjetnosti, postavši prvi nasljednik koji je stekao univerzitetsku diplomu. Cambridge mu je kasnije dodijelio titulu magistra umjetnosti.

Elizabeta je svog najstarijeg sina proglasila princom od Walesa 1969., između ostalih kraljevskih titula, nakon što je proveo semestar na Univerzitetskom koledžu Walesa u Aberystwythu, gdje je naučio govoriti velški. Dvije godine kasnije, Charles je preuzeo svoje mjesto u Domu lordova, gornjem domu parlamenta Ujedinjenog Kraljevstva.

Charles je potom proveo sljedećih nekoliko godina služeći u Kraljevskoj mornarici i Kraljevskoj avijaciji, slijedeći očeve stope.

Godine 1981. Charles je oženio Lady Dianu Spencer, koja je postala princeza od Walesa. Par je dobio dva sina, Williama i Harryja, koji su trenutno prvi i peti u redu za prijestolje.

Biografija iz 1994. koju je odobrio Charles, “Princ od Walesa”, Jonathana Dimblebyja, otkrila je da je osjećao pritisak svog oca da oženi Dianu i da nikada nije bio zaljubljen u nju. Prema knjizi, Charles je počeo imati aferu s Camillom Parker Bowles 1986. Njih su se dvoje upoznali na polo utakmici nekoliko godina prije, piše ABC News.

Charles i Diana dogovorili su se razdvojiti se krajem 1992., a njihov je brak razvrgnut oko četiri godine kasnije, stoji na službenoj web stranici kraljevske porodice.

Biografija o pokojnoj princezi od Walesa iz 1992., “Diana: Her True Story”, u kojoj je surađivala s autorom, Andrewom Mortonom, otkrila je daljnje detalje o problematičnom braku, uključujući Dianinu sumnjičavost i ljubomoru zbog Charlesove tajne romanse i kako je došla smatrati Camillu “trećom osobom” u njihovoj vezi. Godine 1997. Diana je poginula u saobraćajnoj nesreći u Parizu.

Godine 2005. Charles je oženio Camillu, koja je postala poznata kao vojvotkinja od Cornwalla. Par živi zajedno u Clarence Houseu, britanskoj kraljevskoj rezidenciji u The Mallu u Londonu, navodi se na službenoj web stranici kraljevske porodice. Međutim, očekuje se da će se preseliti u Buckinghamsku palaču sada kada je on kralj.

Charles je dio dinastije Windsor koja se od 1901. godine nalazi na britanskom prijestolju. Godine 1901. loza kuće Saxe-Coburg i Gotha (koja je i sama bila kadetska grana kuće Wettin) naslijedila je kuću Hannover u britanskoj monarhiji stupanjem na prijestolje kralja Edwarda VII., sina kraljice Viktorije i princa Alberta od Saxe-Coburg i Gotha. Godine 1917. naziv britanske kraljevske kuće promijenjen je iz njemačkog Saxe-Coburg and Gotha u engleski Windsor zbog protunjemačkog raspoloženja u Velikoj Britaniji tokom Prvog svjetskog rata. Charles je peti kralj iz ove dinastije na britanskom prijestolju – prenosi Klix.ba.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.