Zvanično potvrđeno: Vojni stručnjaci iz Velike Britanije stižu u Bosnu i Hercegovinu zbog zloćudnog ruskog utjecaja

Velika Britanija će poslati vojne stručnjake u Bosnu i Hercegovinu kako bi podržali misiju NATO saveza, stabilnost i sigurnost, te pomogli zemlji da se suprotstavi “zloćudnom ruskom utjecaju”, najavio je danas britanski premijer Boris Johnson.

U saopštenju na službenoj stranici vlade Velike Britanije se navodi da se BiH “trenutno suočava s najvećom egzistencijalnom prijetnjom u svom poslijeratnom periodu, a secesionistički lideri aktivno rade na stvaranju daljnjih podjela i sukoba.”

Navodi se kako ove planove podržava Moskva te da je to “dio Putinovog nastojanja da potkopa euroatlantske integracije i stabilnost” zemlje.

Na zahtjev NATO štaba u Srajevu, Velika Britanija šalje stručnjaka za borbu protiv dezinformacija i savjetnika za civilnu stratešku odbranu koji će biti raspoređeni za podršku i obuku Oružanih snaga Bosne i Hercegovine.

“Ekspert za borbu protiv dezinformacija će ojačati NATO štab i sposobnost Bosne i Hercegovine da se odupre zloćudnim utjecajima – te će pomoći blokirati ruske i druge napore da se proizvede nepovjerenje i podriva demokratija u zemlji i regionu”, navodi se u saopštenju – prenosi N1.

Strateški savjetnik za odbranu će podržati reformu odbranbenog sektora, te pomoći u razvijanju “modernih, reprezentativnih Oružanih snaga” u skladu sa NATO standardima.

Također je navedeno da će Velika Britanija osigurati 750.000 funti za uspostavljanje centra za cyber sigurnost u okviru Univerziteta u Sarajevu.

“Ovo će ojačati odbranu Bosne i Hercegovine od cyber napada – koji mogu naštetiti ljudima unutar i izvan zemlje.

UK će blisko sarađivati s medijima i bosanskim institucijama kako bi ih opremila alatima za identifikaciju i ublažavanje efekata laži i dezinformacija”, stoji u saopštenju.

Navodi se da je u toku suradnja između britanskog i i BiH ministarstva odbrane “kako bi zemlja ostala ukorijenjena na euroatlantskoj putanji, razvijajući sposobnost i otpornost koje su potrebne Oružanim snagama BiH za suočavanje sa sigurnosnim izazovima”.

“Ne smijemo dozvoliti da Zapadni Balkan postane još jedno igralište za Putinove pogubne namjere.
Raspirujući vatru secesionizma i sektaštva, Rusija nastoji da poništi uspjehe postignute u posljednje tri decenije u Bosni i Hercegovini, dostignuća koja su donijela veću stabilnost cijelom našem kontinentu.

Zato pojačavamo podršku Bosni i Hercegovini, odazivamo se pozivu naših prijatelja da pomognemo u zaštiti mira koji s pravom zaslužuju”, izjavio je Johnson.

Na kraju saopštenja se navodi da, pored vojne podrške Oružanim snagama BiH i NATO-u, Ujedinjeno Kraljevstvo politički radi na održavanju historijskog Dejtonskog mirovnog sporazuma.

“Sankcionisali smo one koji rade na podrivanju vladavine prava u zemlji, a prošle godine premijer je imenovao novog specijalnog izaslanika za zapadni Balkan za borbu protiv ozbiljnog i organizovanog kriminala i drugih zajedničkih bezbijednosnih izazova”, navodi se.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.