in ,

Evropska parlamentarka Tanja Fajon zabrinuta: Za Bosnu i Hercegovinu se plašim, jer još ne vidim dovoljno političke volje!

Naglašava kako bi oni koji čine vlast u Bosni i Hercegovini trebali imati zajednički cilj, a to je pristup Evropskoj uniji

Za Bosnu i Hercegovinu se plašim, jer još ne vidim dovoljno političke volje i saradnje na lokalnoj bazi. Još možemo osjetiti parcijalne interese političkih elita, kazala je Tanja Fajon, evropska parlamentarka.

Naglašava kako bi oni koji čine vlast u Bosni i Hercegovini trebali imati zajednički cilj, a to je pristup Evropskoj uniji.

Ističe da je vrijeme pandemije donijelo dodatni problem cijelom svijetu, ali da se angažovanje Evropske unije prema zemljama zapadnog Balkana nikako nije smanjilo, već naprotiv. U svih šest država Unija je, kako ističe, poslala praktičnu pomoć, a i sredstva za rješavanje krize.

– Posebno sada je bitna komunikacija između lokalnih, evropskih i međunarodnih institucija. Bosna i Hercegovina se suočava sa teškom humanitarnom krizom na području migracija i azila, i to u vrijeme pandemije, i zato bi u sklopu cijele Evropske unije trebali naći kompromise i sa konkretnim akcijama situaciju riješiti što je prije moguće – navela je u razgovoru za Radio Slobodna Evropa.

Upitana hoće li dolaskom Joea Bidena na mjesto predsjednika SAD-a doći do zajedničkog kursa EU-a i SAD-a prema BiH, kazala je da svi znamo da je Joe Biden čovjek koji dobro poznaje našu regiju, posebno Bosnu i Hercegovinu, te zato misli da je to već veliki napredak za saradnju.

– Unija i Amerika, kao i mnogobrojne međunarodne institucije, moraju povećati međusobnu saradnju, uzeti u kontekt lokalne aktere iz originalnih područja. Zajednički kurs bi svakako trebao postojati u smislu podržavanja i pomoći postkonfliktne obnove i institucionalnih reformi, osobito u području pravosuđa, vladavine prava i, naravno, poboljšanju socio-ekonomskih standarda – istakla je.

RSE

Čovjek jednostavno zna svoj posao: Hasan Salihamidžić u Bayern želi dovesti igrača koji bi mogao naslijediti Lewandowskog!

I OVO JE BOSNA I HERCEGOVINA: Načelnik Novog Travnika Stjepan Dujo smanjio platu sebi i općinskim službama