in , ,

Jako emotivna objava gradonačelnice Sarajeva Benjamine Karić: “U plamenu koji su prouzrokovale agresorske granate, izgorio je simbol multikulturalnosti”

Ova veličanstvena građevina je mnogo više od 125 godina starog kulturno-historijskog spomenika.

Jedan od najljepših i najreprezentativnijih objekata iz austrougarskog perioda u Bosni i Hercegovini, sarajevska Vijećnica, zapaljena je agresorskim granatiranjem na današnji dan prije 29 godina.

Gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić, oglasila se na svom facebook profilu tim povodom.

Njenu objavu prenosimo u cjelosti.

“Prije 29 godina, u velikom plamenu koji su prouzrokovale agresorske granate, izgorio je simbol multikulturalnosti, hram znanja i naše kulturno blago.

Pucanj u Vijećnicu 25. avgusta 1992. godine, kada je zapaljena, bio je pucanj u najviše vrijednosti ovoga grada, u njegov prepoznatljivi duh, u zajedništvo, u stoljećima njegovanu kulturu naroda sa ovih prostora.

Danas u ovom jedinstvenom arhitektonskom dragulju ponovo živi kultura i umjetnost.

Ova veličanstvena građevina je mnogo više od 125 godina starog kulturno-historijskog spomenika.

Sarajevska Vijećnica je ponos ovog grada, simbol duhovnog otpora Sarajlija, dokaz naše optimistične i pozitivne budućnosti”, napisala je Karić.

Vrlo emotivno reagovanje pristiglo je iz Kanade: “Poruku o neuništivosti Bosne i danas prkosi svima onima koji se trznu na nju”

Poziv Miloradu Dodiku da se izvini dijaspori: “Ako se inat probudi mogu se i oni angažovati da ga isprate u političku penziju”