in ,

Napetost raste uoči ustoličenja Joanikija, obratili se Krivokapić i Abazović: Svi časni i pošteni crnogorci i građani, ne nasjedajte na manipulacije

Mir, razumijevanje, uvažavanje različitosti, stabilnost i međubratska sloga najviše su vrijednosti Crne Gore, poručio je Krivokapić.

Potpredsjednik Vlade Crne Gore Dritan Abazović pozvao je građane na mir, toleranciju i suzdržanost u susret ustoličenju mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija.

– Ne trebaju nam svađe, podjele, svi smo braća i sestre, ovo je jedna naša zajednička država i sve treba da učinimo da je zaštitimo – rekao je on na vanrednoj konferenciji koalicije “Crno na bijelo”.

On je saopštio da skup 5. septembra nije niko prijavio i da bi on, da je na mjestu predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića, podnio zahtjev i naveo sebe kao organizatora skupa.

On smatra da je dobro ako predsjednik države Milo Đukanović bude na Cetinju u nedjelju jer će to umanjiti mogućnost bilo kog incidenta.

– Ali mislim da neće doći. On na indirektan način preuzima odgovornost za ono što se može desiti – naveo je Abazović.

Abazović je saopštio i da funkcioneri Demokratskog fronta (DF) neće prisustvovati ustoličenju na Cetinju.

– Mislim da je to dobra stvar, tako da će DPS tamo ostati sam – zaključio je Abazović.

Na pitanje o zabrani okupljanja na Cetinju, Abazović je rekao da ne zna kako se može da zabrani nešto što se nije prijavilo.

– Mi do nedjelje nećemo znati ni da li ima protesta. To je jedan nonsens. Lično ovo ne bih tretirao kao spontano okupljanje – naveo je Abazović.

Mir, razumijevanje, uvažavanje različitosti, stabilnost i međubratska sloga najviše su vrijednosti Crne Gore koje niko nema pravo da ugrozi, poručio je premijer Crne Gore Zdravko Krivokapić u obraćanju građanima uoči najavljenih događaja u Podgorici i na Cetinju koji su doprinjeli tenzijama u crnogorskom društvu.

Njegovo obraćanje prenosimo integralno:

Da se iskorijeni zla krv među braćom bio je najsvetliji cilj naših predaka još od vremena Svetog Petra Cetinjskog, koji je to posvjedočio svojim životom, i čitavog sebe založio u toj borbi. Zato ja kao predsjednik Vlade Crne Gore, odbijam da može da postoji bilo čiji interes, bilo lični, bilo određene grupacije u našem društvu, a koji može da opravda ugrožavanje te naše najznačajnije vrijednosti.

Nažalost, svjedoci smo da pojedine političko-kriminalne strukture, koje strahuju od skorih reformi u pravosuđu, koje zebu da će ruka pravde konačno da zagospodari Crnom Gorom, sada ne biraju sredstva da unesu nemir i tenzije među braćom, našim prijateljima, komšijama i kumovima, samo zarad očuvanja pozicija i materijalne koristi.

Kao premIjer Crne Gore dužan sam da upozorim sve časne i poštene crnogorske građane da ne nasijedaju na manipulacije onih koji su zarad lične koristi i privilegija spremni da i rođenu braću gurnu u sukob.

Sa ovog mjesta pozivam sve relevantne društveno-političke, ali i medijske aktere, da prije svega pokažu odgovornost prema našoj zajedničkoj kući Crnoj Gori i našim građanima, i učine sve kako bi se bespotrebno narasle tenzije smirile.

Crna Gora je majka svih nas, zato je naša zajednička obaveza da se prema njoj tako i odnosimo.

Država istovremeno svim crnogorskim građanima garantuje stabilnost i poštovanje javnog, reda, mira i Ustavnog poretka.

Nećemo dozvoliti bilo kome da ugrozi građanski mir u Crnoj Gori, a što je i jedan od najvećih evropskih vrijednosti, dok će oni koji to pokušaju morati da odgovaraju pred zakonom i demokratskim institucijama Crne Gore.

Sve crnogorske građane pozivam da ne nasijedaju na provokacije. Država će svima garantovati ličnu bezbjednost i sigurnost, a ja kao predsjednik Vlade Crne Gore obećavam da Crnu Goru više niko ne može zaustaviti na putu reformi i blagostanja kako bi naša zemlja pokazala svima punu zrelost društva koje napreduje ka Evropskoj uniji i postala punopravna i uzorna članica Evropske unije.

Profesor iz Banja Luke ne vidi smisao: Vlada RS predlaže kazne od hiljade eura za “zaštitu” ćirilice

Dodikov glasnogovornik “po ustaljenom receptu” poručio: “Sramno je da se SDS protivi nezavisnoj RS”