in , ,

Nedvosmislene poruke iz Evropske unije nakon presude Ratku Mladiću: “Poricanje genocida je u suprotnosti sa evropskim vrijednostima”

Iz Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini oglasili su se nakon presude Ratku Mladiću.

Iz Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini oglasili su se nakon presude Ratku Mladiću.

“Pravomoćnom presudom Ratku Mladiću pred Međunarodnim rezidualnim mehanizmom za krivične sudove (IRMCT) okončano je ključno suđenje u novijoj evropskoj historiji za ratne zločine, uključujući genocid, na prostoru Bosne i Hercegovine, stoji u reakciji iz Delegacije EU u BiH.

“Prisjećajući se onih koji su izgubili živote, duboko suosjećamo s njihovim najmilijima i preživjelima.

Evropska unija očekuje od svih političkih aktera u Bosni i Hercegovini i na Zapadnom Balkanu potpunu saradnju s međunarodnim sudovima, poštivanje odluka sudova i priznanje njihove nezavisnosti i nepristrasnosti.

Poricanje genocida, revizionizam i glorifikacija ratnih zločinaca u suprotnosti su s temeljnim evropskim vrijednostima. Današnja odluka prilika je za lidere u Bosni i Hercegovini i regionu da, u svjetlu činjenica, preuzmu vodeću ulogu u odavanju počasti žrtvama i promoviranju okruženja pogodnog za pomirenje kako bi se prevazišlo naslijeđe rata i izgradio trajni mir.

Ovo je preduslov za stabilnost i sigurnost Bosne i Hercegovine i temelj za njen evropski put. Također je dio 14 ključnih prioriteta iz Mišljenja Evropske Komisije o zahtjevu Bosne i Hercegovine za članstvo u EU.

Međunarodni i domaći sudovi u Bosni i Hercegovini i susjednim zemljama trebaju nastaviti sa svojom misijom osiguravanja pravde za sve žrtve ratnih zločina, zločina protiv čovječnosti i genocida, kao i članove njihovih porodica. Nekažnjivost je nedopustiva.”, navedeno je u izjavi glasnogovrnika EU delegacije u BiH dostavljenoj medijima.

Prvi čovjek NATO-a jasno poručio: “Tačno da je Ratko Mladić odgovoran za svoje nečuvene zločine nad civilima”

Željka Cvijanović nakon presude Ratku Mladiću zaprepastila javnost: “On je u najtežim vremenima stao na čelo vojske koja je odbranila RS”