in ,

Pošto Dodik ne daje saglasnost, Komšić više nije mogao čekati: Zatražio pomoć NATO-a i EUFOR-a u gašenju požara!

Željko Komšić poslao pismo NATO štabu u Sarajevu, kao i komandantu EUFOR-a u BiH, u kojem je zatražio helikoptere za gašenje požara u BiH.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić poslao je danas pismo NATO štabu u Sarajevu, kao i komandantu EUFOR-a u BiH, u kojem je zatražio njihov angažman (helikoptere) za gašenje požara u BiH.

Komšić se na taj potez odlučio s obzirom na to da član Predsjedništva BiH Milorad Dodik ne daje saglasnost za angažman helikoptera Oružanih snaga BiH te imajući u vidu da prema Zakonu o odbrani sve trojica članova Predsjedništva BiH moraju dati saglasnost za angažman resursa OS BiH.

Požari u Hercegovini aktivni su danima, a oprema vatrogasaca na terenu je zastarjela i nedovoljna da na vrijeme spriječi širenje vatre. Stoga su vatrogasci često prinuđeni na angažman helikoptera Oružanih snaga kao često ključnu pomoć.

Ipak, da se politika prelama i na ovom pitanju evidentno je posljednjih dana, kada se član Predsjedništva Milorad Dodik čeka satima da pristane na odobravanje angažmana helikoptera.

Tim povodom Komšić je pisao i NATO-u i EUFOR-u s molbom za pomoć kako građani, prije svega Hercegovine, ne bi ispaštali.

Poruke iz Banja Luke: “Mi smo spasili Halida, a on možda stotine života”: Bešlić pregledan u UKC-u

Potpisani ugovori: Pogledajte koje će ulice u Tešnju biti asfaltirane