in , ,

Predsjednik NSRS Čubrilović o Inzkovom ultimatumu: “Trebalo je razgovarati na nivou pravnih službi”

Inzko je svoj zahtjev poslao na spomenute adrese 27. januara

Ultimatum visokog predstavnika u BiH Valentina Inzka Narodnoj skupštini RS, za predsjednika NSRS Nedeljka Čubrilovića, predstavlja dodatno mućenje već zamućene vode na političkoj sceni RS i BiH, a ne doprinos demokratizaciji i rješavanju određenih pitanja.

Čubrilović ističe da je prvenstveno trebalo razgovarati na nivou pravnih službi između Narodne skupštine i visokog predstavnika, a ne uputiti pismo i nakon toga ga svakodnevno komentarisati u medijima što čini Inzko.

– Mi samo stičemo utisak da provodi zaključke jedne političke partije odnosno sa njihovih kongresa, njihovih sastanaka. Da samo pokušava da bude na usluzi jedne političke opciji iz jednog naroda, a da ga baš ne interesuje konačno rješenje i stabilnost BiH – istakao je Čubrilović, prenosi RTRS.

Govoreći o nametanju zakona, on je pojasnio da bi to značilo da se blokira istoričarima mogućnost da se bave naukom, da istražuju, da se dokazuje nešto što bi trebalo da bude predmet interesovanja pojedinih naučnih radnika, instituta i svih koji se bave ovim pitanjima.

Podsjećamo, visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko uputio je zahtjev predsjedniku Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljku Čubriloviću i klubovima poslanika, kojima daje rok od tri mjeseca da ponište sva priznanja koja su u ime NSRS-a dodijeljena osuđenim ratnim zločincima.

Najbitnije vijesti iz BiH, regije, dijaspore i svijeta pratite OVDJE.

Velika gesta Jusufa Nurkića oduševila je javnost u Hrvatskoj: Bh. košarkaš kupio opremu Klinici za dječije bolesti u Zagrebu!

Matthew Palmer pohvalio Milorada Dodika i čestitao mu je: “Mislim da je to pozitivan signal, važan korak, čin državništva!”