in ,

Reakcija iz susjedstva, oglasila se Vlada Hrvatske i istakla bitnu stvar: “Žalimo što Mladić nije optužen za sva počinjena zlodjela”

Vlada Hrvatske je izrazila žaljenje i nezadovoljstvo što Mladić nije optužen za brojna zlodjela počinjene tokom agresije na BiH, ali i Hrvatsku

Vlada Hrvatske

Na potvrđivanje kazne doživotnog zatvora Ratku Mladiću, uslijedile su brojne reakcije, tako je i Vlada Hrvatske reagovala, navodeći da su zadovoljni presudom, ali da ostaje žaljenje što ovaj ratni zločinac nije optužen za sva zlodjela koja je počinio.

Međunarodni rezidualni mehanizam za krivične sudove je potvrdio doživotnu kaznu zatvora za Mladića te je na taj način optužen za 10 od 11 tački optužnice. Oslobođen je samo po tački 1, kao i u prvostepenoj presudi, koja se odnosi na optužnicu za genocid u Prijedoru, Sanskom Mostu, Kotor Varoši, Ključu, Vlasenici i Foči.

Shodno navedenom, Vlada Hrvatske je izrazila žaljenje i nezadovoljstvo što Mladić nije optužen za brojna zlodjela počinjene tokom agresije na BiH, ali i Hrvatsku odakle je i započeo svoj krvavi pohod.

“Nadamo se da će ova presuda donijeti barem djelimičan mir i satisfakciju žrtvama zlodjela Ratka Mladića i članovima njihovih porodica”, naveli su.

Dalje su istakli da je ovom presudom Mladič konačno i pravosnažno osuđen za neke od najtežih i najokrutnijih zločina počinjene na tlu u BiH.

“Da je, između ostalog, kao učesnik nekoliko udruženih zločinačkih poduhvata počinio genocid, najokrutnije zločine protiv čovječnosti te povrede pravila i običaja ratovanja, s ciljem da trajno iskorijeni Bošnjake i Hrvate s pojedinih područja BiH”, kazali su.

Poručili su i to da vlada Hrvatske izražava nezadovoljstvo i zbog toga što u ovom pravosnažno okončanom postupku nije utvrđeno učestvovanje i najviših zvaničnika Srbije.

“Da su učestvovali u tzv. sveobuhvatnom udruženom zločinačkom poduhvatu koji je rezultirao počinjenjem najtežih kršenja međunarodnog prava”, poručili su.

O ovome se oglasio i premijer Hrvatske Andrej Plenković koji je na Twitteru podijelio ovaj stav hrvatske vlade te također pozdravio odluku Haškog suda.

Glavni tužilac Serge Brammertza nakon presude Ratku Mladiću: “Konačno je došlo vrijeme prihvatanja istine, on je jedan od najvećih zločinaca u savremenoj historiji”

Sin ratnog zločinca Ratka Mladića nakon presude i posjete ocu: “Ratko mi je rekao da izražava zahvalnost sutkinji Nyambe”