Sud u Strazburu odbio pokušaj Vlade Republike Hrvatske da se umiješa u apelaciju Begića o nejednakoj vrijednosti glasa u BiH

Vlada Republike Hrvatske pokušala se umiješati u sudski spor koji je pred Evropskim sudom za ljudska prava pokrenuo Zlatan Begić, zastupnik DF-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine.

Naime, Begić je tražio da se otkloni nejednaka vrijednost glasa prilikom odlučivanja u Parlamentarnoj skupštini BiH.

U apelaciji je Begić istakao da se nejednaka vrijednost glasa manifestuje na način da politička manjina koristeći etničko i entitetsko glasanje ima veći potencijal od političke većine, čime se stvara nepotrebna diskriminacija na način da je nečiji glas u Parlamentarnoj skupštini BiH višestruko vrijedniji od nekog drugog glasa.

Kako se saznaje zahtjev Hrvatske vlade odbio je Evropski sud za ljudska prava.

Vlada Republike Hrvatske se nastojala umiješati u predmet, tvrdeći da imaju pravo na miješanje koje im daje Ustav Republike Hrvatske kao i potpisivanje Dejtonskog mirovnog sporazuma.

“Vlada Republike Hrvatske s poštovanjem traži od predsjedavajućeg Vijeća da dozvoli intervenciju i podnese pismene komentare u gore navedenom predmetu koji je u tijeku pred Vijećem Suda”, stajalo je u zahtjevu Hrvatske, prenosi Klix.ba.

Hrvatska strana tvrdila je da apelacija Begića dovodi u pitanje izborni i zakonodavni sistem BiH koji je utvrđen Aneksom IV Dejtonskog sporazuma.

“Sporazum i Aneks IV (koji je njegov sastavni dio) potpisani su u Parizu 1995. godine. Jedna od potpisnica Sporazuma bila je Republika Hrvatska, koju predstavlja predsjednik Republike Hrvatske. U skladu sa odredbama Dejtonskog sporazuma, potpisnici su garanti da će se sporazum poštovati i ostati na snazi”, navodi se.

Pomalo bizarno, hrvatska vlada je sudu u Strazburu citirala odredbe Ustava Hrvatske, što joj navodno omogućava da interveniše u ovom slučaju.

“Osim toga, u skladu s člankom 10. Ustava Hrvatske, “Republika Hrvatska jamči posebnu brigu i zaštitu onim dijelovima hrvatskog naroda u drugim državama”. Kao rezultat toga, Republika Hrvatska ima ustavnu obvezu skrbiti i štititi interese svojih državljana u inozemstvu”, navodi se u zahjtevu od 8. aprila. 2022. godine.

Odluka Evropskog suda za ljudska prava sa sjedištem u Strazburu predstavlja još jednu u nizu potvrda neodržive argumentacije Hrvatske da ona predstavlja garanta Dejtonskog sporazuma, i još bitnije, da joj Dejtonski sporazum, ili bilo koji interni dokument njenih institucija, dozvoljava da interveniše u unutrašnja pitanja Bosne i Hercegovine.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.