in ,

Sin ratnog zločinca Ratka Mladića nakon presude i posjete ocu: “Ratko mi je rekao da izražava zahvalnost sutkinji Nyambe”

Darko Mladić, sin osuđenog ratnog zločinca Ratka Mladića, oglasio se nakon presude

Darko Mladić, sin osuđenog ratnog zločinca Ratka Mladića, oglasio se nakon presude i govorio je za RTRS nakon što je posjetio oca.

Kako je rekao, Ratko Mladić je poručio da bi se zabrinuo da su ga oslobodili, kao i da je bitno da narod čuva RS.

Darko je kazao kako je njegov otac dobro, “miran i staložen”, te da je dobro zvučao prilikom posjete, što je pripisao adrenalinu. Komentarišući njegovo sveopšte stanje kazao je kako će se tek u narednim danima vidjeti kako će se današnja dešavanja odraziti na njegovo zdravlje.

Mladić je sinu rekao da “poruči svima” da bi se zabrinuo da su ga oslobodili, kao i da ga je “NATO pakt osudio jer je branio svoj narod i spriječio njihove planove da Srbe protjera sa svojih vjekovnih ognjišta”.

Također, poručio je da se “narod ne brine zbog presude” te da je bitno da narod čuva RS, a da je njegova sudbina manje bitna.

Darko je prenio kako je njegov otac istakao zahvalnost sutkinji Nyambe “jer je pokazala izuzetnu hrabrost da se suprotstavi sudskom mehanizmu, koji sve ove godine, otkad je osnovan, sudi prema unaprijed napisanim aršinima i dijeli žrtve na podobne i nepodobne”.

Za kraj je potcrtao da zna šta narod misli o njemu, kao i da “nije on bitan, već je bitno da se čuva RS”.

Reakcija iz susjedstva, oglasila se Vlada Hrvatske i istakla bitnu stvar: “Žalimo što Mladić nije optužen za sva počinjena zlodjela”

Premijerka Ana Brnabić žestoko o presudi Mladiću: “Sud u Hagu možda nije sudio Srbiji, ali je Srbima”