in ,

Uprkos aferi “Ikona”: Rusija pozvala Biseru Turković ministricu vanjskih poslova BiH u zvaničnu posjetu

Zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković danas je razgovarala sa ambasadorom Ruske Federacije u našoj državi Igorom Kalabukhovom

Zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković danas je razgovarala sa ambasadorom Ruske Federacije u našoj državi Igorom Kalabukhovom, koji joj je uputio zvanični poziv ministra vanjskih poslova Ruske Federacije Sergeja Lavrova da posjeti Moskvu.

Planirano je da posjeta bude upriličena krajem 2021. godine, povodom 25. godišnjice uspostavljanja diplomatskih odnosa Bosne i Hercegovine i Ruske Federacije.

Ministrica Turković je zahvalila za poziv ministra Lavrova te istakla da će ta posjeta biti prilika za unapređenje odnosa i saradnje u različitim oblastima između dvije države, prije svega u oblasti ekonomije i kulture.

Sagovornici su se usaglasili da je posjeta u povodu 25. godišnjice uspostavljanja diplomatskih odnosa prilika i za potpisivanje nekoliko sporazuma i memoranduma, na čijim će se pripremama raditi u narednim mjesecima.

Ambasador Kalabukhov je naglasio da postoje mnoge mogućnosti za učvršćivanje odnosa u svim oblastima, koji će biti od interesa obje države. Podsjetio je i na interes Ruske Federacije za otvaranje kulturnih centara u Bosni i Hercegovini, što će doprinijeti razvoju saradnje u oblasti kulture.

“Na sastanku je istaknuto da će obje strane, u narednom periodu, započeti s pripremama realizacije posjete Moskvi”, saopćio je Ured za odnose sa javnošću MVPBiH.

Mi podsjećamo da je Lavrov nedavno bio u samom središtu skandala zbog posjete BiH.

Riječ je o – aferi ikona.

Sjetit ćete se da je Milorad Dodik, aktuelni predsjedavajući u Predsjedništvu BiH, 14. decembra 2020. poklonio ruskom ministru vanjskih poslova Sergeju Lavrovu drevnu ikonu koja bi mogla biti ukradena iz Ukrajine.

Nakon što su mediji otkrili skandal, šef ruske diplomatije je spornu ikonu odmah vratio u Ambasadu BiH u Moskvi uz propratno pismo da je vraća darodavcu dok Interpol ne utvrdi porijeklo te ikone. Tužilaštvo BiH je zbog svega pokrenulo i istragu.

Ona još traje…

Njemački mediji analizirali situaciju oko OHR-a i Christiana Schmidta, tvrde da ga je besmisleno bilo kandidirati

KONAČNO LIJEPE VIJESTI DOLAZE SA LUKA Općina Tešanj i NK TOŠK potpisali ugovor o finansijskoj podršci!