in , ,

Znaju li građani BiH ko je zapravo novi selektor Zmajeva Ivaylo Petev?

Ivaylo Petev novi selektor reprezentacije BiH nepoznanica je javnosti

Mnogo negodovanja na izbor novog selektora fudbalske reprezentacije Bosne i Hercegovine. Građani BiH znaju malo ili nikako o Ivaylu Petevu. Bivši selektori i sportska javnost žele mu sreću, ali su saglasni je u ovom trenutku bilo neophodno domaće ime.

Ivaylo Petev novi selektor fudbalske reprezentacije BiH nepoznanica je javnosti i njegov izbor naišao je na mnogo negodovanja navijača. Evo koliko o njemu znaju građani Sarajeva i Banjaluke.

Safet Sušić, jedini selektor Zmajeva koji je nacionalni tim odveo na veliko takmičenje, čestita Petevu na hrabrosti, ali misli da je u ovom trenutku državi trebao domaći stručnjak.

“Nisam protiv dolaska stranaca. Ali to mora da bude neko zvučnije ime. Pošto nismo bili u situaciji da dovedemo zvučno ime, trebalo je neko od naših stručnjaka. Treba momku čestitati na hrabrosti u ovakvoj situaciji, prihvatio se toga, mislim da bi mnogi odustali, ali eto”, ističe Sušić.

Bivši kapiten Zmajeva Vlatko Glavaš postavlja pitanje zašto na jučerašnjoj press konferenciji nije bilo predsjednika Elvedina Begića i potpredsjednika Ivana Beusa.

“Čovjek je izabran, na kraju on je tu najmanje kriv. One je selektor reprezentacije BiH. I mislim da Fudbalski savez BiH i predsjednik saveza gospodin Begić mora preuzeti funkciju predsjednika. I predsjednikovanje. Jer on je još predsjednik do izbora gospodina Zeljkovića. Da su navijači i ljudi koji vole BiH razočarani, to je sigurno”, smatram Glavaš.

Sigurno je da Peteva očekuje težak zadatak, posložiti reprezentaciju koja nije pobijedila čak godinu dana, unijeti dobru atmosferu i ostvariti dobar rezultat u predstojećim kvalifikacijama.

“Rodilo se idemo ga ljuljati. Treba gledati koji su njegovi naredni potezi sta će učiniti. Jako je ružno pričati o čovjeku, a ne vidjet ga na djelu. Meni je sve ovo ličilo. Meni je ovo sve ličilo na dokazivanje između Dine Begića i Vice Zeljkovića ko je jači. Kad “otjeraš” Ivicu Osima i Safeta Sušića i pokušaš od njih napraviti neke nekoga ko ne voli ovu državu i ne poznaje fudbal, onda se nemaš čemu nadati”, zaključuje Sanel Konjhodžić, sportski novinar (Oslobođenje).

Da li nada umrla posljednja, da će u taboru Zmajeva i fudbalskog savezu sjediti kompetentni i stručni? Pitaju se mnogi.

“Ovaj čovjek nam dolazi u najgorem mogućem trenutku. Tu je u stvari bila najveća prednost Sergeja Barbareza nad Petevom. Samo nažalost to “stručnjaci” iz Izvršnog odbora nisu prepoznali”, ocjenjuje Ismet Turšić, novinar podcasta “Ofsajd”.

Petev je svoju trenersku karijeru počeo u Ludogoretsu s kojim je iz druge lige ušao u elitni rang bugarskog fudbala, a potom i osvojio dva naslova prvaka. Uz to sa Ludogoretsom je osvojio i dva Superkupa, te jedan Kup Bugarske.

Nakon Ludogoretsa trenerski put odveo ga je na Kipar gdje je sa AEL Limassolom osvojio 2. mjesto. U klupskoj karijeri vodio je još i zagrebački Dinamo koji je preuzeo nakon 10 kola i s kojim nije uspio osvojiti titulu prvaka Hrvatske, te kiparsku Omoniju, poljsku Jagielloniju i klub iz Saudijske Arabije Al-Qadsiah.

U 2015. i 2016. godini predvodio je bugarsku reprezentaciju. U kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo Bugarska je s Petevom na klupi imala učinak od dvije pobjede (Malta, Azerbajdžan), tri poraza (Italija, Hrvatska, Norveška) i remi (Italija) i nije se uspjela kvalifikovati na smotru najboljih selekcija Starog kontinenta.

Poznato koji su se proizvodi najviše izvozili iz BiH tokom 2020. godine

Gnusne provokacije Dodikove miljenice Sanje Vulić: “Nećemo dozvoliti da nas poturče”