Advokat UNSA bez imalo ustezanja komentarisao izjave advokata Sebije Izetbegović: Senat ništa neće poništiti

Tužilaštvo Kantona Sarajevo donijelo je naredbu o neprovođenju istrage u predmetu vezanom za vjerodostojnost javnih isprava Sebije Izetbegović sa postdiplomskog studija Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Naime, kako je Tužilaštvo KS u svom zvaničnom saopćenju obrazložilo da je nakon izvršenog timskog grafološkog vještačenja, utvrđeno je da je obrazac indeksa Sebije Izetbegović autentičan i da su svi potpisi u indeksu autentični, odnosno, potpisani od strane profesora s Medicinskog fakulteta u Zagrebu.

Advokat Sebije Izetbegović, Esad Oruč ranije je za N1 kazao kako ovo znači da bi se trebale poništiti sve odluke Senata Univerziteta u Sarajevu.

Advokat i punomoćnik Univerziteta u Sarajevu Enver Smajkan za naš portal je prokomentirao novu odluku Tužilaštvo KS.

“Ništa se ne poništava što je Senat radio. Sebija Izetbegović mora dostaviti uvjerenje da je položila ispite, šta radi Tužilaštvo to je nešto drugo.

Sebija Izetbegović mora iz Zagreba donijeti da je položila ispite, čak da i to dostavi opet bi bili upravu jer ona nikada nije zvanično donijela da je položila ispite u Zagrebu i nikada nije priznato na Univerzitetu u Sarajevu da je u Zagrebu položila ispite”, kazao je za Smajkan.

Potom je dodao:

“Imali smo postupke gdje su ljudi falsifikovale diplome, a Tužilaštvo KS je obustavilo postupak u svim slučajevima i to zbog zastare. Ne mogu ulaziti zbog čega su donijeli ovu odluku. Vještačenje nisu uradili kako treba sigurno.

Ne može se sa njim utvrditi ovo što oni navode. Ukoliko je Tužilaštvo KS našlo da je ona u Zagrebu završila ispite sada će valjda donijeti uvjerenje Ministarstva obrazovanja Republike Hrvatske i Medicinskog fakulteta.

Sada će valjda izdati, ako su našli. Međutim, da su oni to našli već bi izdali. Nešto nije kako treba u tom postupku”.

Između ostalog, advokat Smajkan nam je kazao kako Ured za borbu protiv korupcije ima pravo na prigovor.

“No, za Univerzitet je samo važno da donese vjerodostojno ispravu sa Medicinskog fakulteta da je položila te ispite. Ovo je drugo sve nebitno”, kazao je.

Podsjetimo, Esad Oruč, advokat Sebije Izetbegović je kazao kako Senat treba da poništi svoje odluke.

“Ovo sada konrektno znači da bi Senat trebao da poništi sve svoje odluke i da uspostavi stanje kakvo je bilo i prije samog ovog procesa. Žao mi je što se iscrpila i javnost i Univerzitet na mediji na nešto što je od samog početka bilo jasno”, kazao je Oruč.

Pitali su Envera Smajkana kako ovo komentira:

“Senat i Univerzitet neće ništa poništiti bez provedenog postupka, bez zvaničnog uvjerenja Medicinskog fakulteta da je položila ispite i da donese Medicinski fakultet rješenje kojim priznaje te ispite. Onda bi eventualno mogli razgovarati o poništenju. Ovako, neće sigurno”, kazao je Smajkan.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.