“AFERA IKONA” Ukrajinski ambasador Vasilj Kirilič stigao u Sarajevo! Zna se i s kim se sastaje…

Ukrajinski ambasador za BiH i Hrvatsku Vasilj Kirilič danas je stigao u Sarajevo i uputio se u Ministarstvo vanjskih poslova BiH gdje će razgovarati s šeficom bh. diplomatije Biserom Turković, a jedna od ključnih tema je afera “ikona”.

Nakon toga će obaviti sastanak s glavnom tužiteljicom Tužilaštva BiH Gordanom Tadić, potvrđeno je za Klix.ba.

Pored protokolarnih tema o bilateralnoj saradnji BiH i Ukrajine te razmjene mišljenja o saradnji na području nadležnosti institucija za provođenje zakona, glavna tema sastanka će biti 300 godina stara i pozlaćena ikona za koju Ukrajina duže od mjesec dana tvrdi da je njihovo kulturno blago, a koju je predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik poklonio ministru vanjskih poslova Rusije Sergeju Lavrovu 14. decembra prošle godine u sjedištu Vlade RS-a u Istočnom Sarajevu u društvu najviših entitetskih funkcionera.

Za očekivati je da ambasador Kirilič predstavi dokaze koji pokazuju da je spomenuta ikona zaista vlasništvo Ukrajine te zatraži od nadležnih institucija u našoj državi da punom parom intenziviraju istragu i dokažu odakle ikona u rukama lidera SNSD-a Milorada Dodika i kako se našla na teritoriji BiH te da se vrati u Ukrajinu.

Ukrajinska ambasada u Bosni i Hercegovini 28. decembra je i zatražila da ikona bude vraćena u Ukrajinu.

“Ako je prvi korak već poduzet – ikona je vraćena u Sarajevo, onda se mora poduzeti i drugi – da se vrati u Ukrajinu”, rekao je ambasador Ukrajine u Hrvatskoj i BiH za ukrajinske medije.

I dok se na političkoj sceni vode napadi i odbrane u vezi s aferom, Tužilaštvo BiH je 20. decembra saopćilo da postupajući tužitelj u predmetu poznatom kao “Ikona” intenzivno poduzima aktivnosti na prikupljanju dokaza i saslušanju svjedoka, među kojima je već saslušan ambasador BiH u Moskvi Željko Samardžija.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.