Aljoša Čampara “otvorio karte”: Postavljaju zahtjeve pred nas kao da smo maloumni. To neće proći, Trojka ne mora ni biti vlast

Zastupnik u Skupštini KS Aljoša Čampara (NiP) kazao je za TVSA da se izgubilo dosta vremena na priču o rekonstrukciju Vlade KS. On je komentirao i rad vlasti na državnom nivou i konstantne prijetnje od strane Milorada Dodika.

“Mislim da nije dobro što se gubi vrijeme na rekonstrucije. Kantoni su trebali biti motor i pokretač svih promjena. Ne možete se pravdati da imamo probleme u KS ili bilo kojem drugom.

Tu nema ni Dodika ni Čovića. Kantoni su trebali biti motori, da efikasnije rade, a ne da se stalno bavimo nekom rekonstrucijom.

Ova Vlada nije baš pokazala neke posebne rezultate u svom radu. Ovo sad mora ići brže i bolje i to ćemo tražiti od budućih ministara i premijera, ko god to bio. Građani moraju osjetiti bolje i veće benefite”, rekao je Čampara.

On je kazao da još nije poznato kada bi uopće moglo doći do dugo najavljivane rekonstrukcije.

“Nisam član pregovaračkih timova i ne znam sve detalje”, rekao je Čampara.

On je komentirao i rad vlasti na državnom nivou i konstantne prijetnje od strane Milorada Dodika.

“Kada je Dodik u pitanju nema optimizma. To je čovjek koji ne voli ovu državu. Oni dođu uvijek na sastanke sa nekim zakovanim stavovima. Kao što je ovaj da ako nema zakona o Ustavnom sudu BiH oni neće razgovarati. Ne moraju.

Evo ja poručujem da neće biti tog zakona na način da se strane sudije izbace.

To će tako biti sve dok ne uđemo u EU, jer su upravo on i takvi kao on zaslužni što su te sudije tu, jer to je posljednja brana. Neće biti ni toga ni Izbornog zakona po nekim etničkim principima”, jasan je Čampara.

On je rekao da Dodikova politika entitet RS vodi samo u izolaciju i da to nije dobro ni za njega ni za građane RS.

“Ako on misli da može ovako ekonomski preživjeti, neka proba. Etničkog odlučivanja neće biti. Evo imam odličan prijedlog za njega: Ustavni sud sastoji se od devet čanova.

Ako je Bošnjaka više od 52 posto onda ih treba biti pet u Ustavnom sudu i odluke se donose većinom glasova. To možemo prihvatiti. Pošto on postavlja zahtjeve evo i mi postavljamo ovaj”, naveo je Čampara.

On je kazao da je dobro što je državna vlast usvojila neke evropske zakone.

“Nije to ništa epohalno, ali se kreće prema EU i otvaramo mogućnost da možda možemo otvoriti pregovore.

Nekada mi nije jasna opozicija koja kritizira sve što se usvoji na državnom nivou posebno ako to ima napredak prema EU.

Ono što predlaže EU i što su nam uslovi, mi moramo raditi”, kaže Čampara.

On je ponovio da Trojka jeste za kompromis i razgovor, ali nikako na uslovljavanje.

“Ne mora se ništa razgovorati, ne moramo ni biti vlast. Neka promijene vlast.

Ako misle da će tako primorati Trojku da se donose zakoni kako oni hoće i da misle da mi ne znamo šta to znači, da smo mi budale, od toga nema ništa.

Postavljaju pred nas neke zahtjeve kao da smo maloumni.

Nikad nećemo na to pristati. Ni da se strane sudije ukinu niti OHR. Ustavni sud je najviša instanca i da se tu ljudi etnički biraju ne dolazi u obzir.

Pa sam Ustav kaže da se biraju najeminentniji pravnici. Kaže biraju se četiri iz FBiH, ne kaže da su Bošnjaci ili Hrvati ili Srbi. Da nije Ustavnog suda Dodik bi sve neustavno legalizirao. E, to mu neće proći. Niko iz Trojke neće pristati na to”, istakao je Čampara.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.