Ambasada SAD u Kijevu izdala jako ozbiljno upozorenje: “Znajte lokaciju svog najbližeg skloništa…”

U sigurnosnom upozorenju objavljenom preko noći, američka ambasada u Kijevu ponovo je pozvala američke građane u Ukrajini da “odmah odu ako je bezbjedno da to učine koristeći bilo koju komercijalnu ili drugu privatnu opciju kopnenog prevoza”, a rekla je da oni koji ostanu “treba da vježbaju povećan oprez zbog potencijala za aktivnu borbu, kriminal i građanske nemire.”

– Američki građani koji ostaju u Ukrajini trebali bi pažljivo pratiti vladina obavještenja i lokalne i međunarodne medije u potrazi za informacijama o promjenjivim sigurnosnim uvjetima i upozorenjima za sklonište – navodi se u upozorenju, prenosi “CNN”.

Nazvao je sigurnosnu situaciju u Ukrajini “veoma nestabilnom”, upozoravajući da se “uvjeti mogu pogoršati bez upozorenja” i napominje da su “24. februara ruske snage napale velike ukrajinske gradove, a ukrajinska vlada je zatvorila svoj zračni prostor za komercijalne letove zbog ruskih vojne akcije.”

– Znajte lokaciju svog najbližeg skloništa ili zaštićenog prostora. U slučaju minobacačke i/ili raketne paljbe, slijedite upute lokalnih vlasti i odmah potražite zaklon – piše u upozorenju.

U Ukrajini više nema diplomatskog prisustva. Mala grupa diplomata koja je ostala premještena je iz Lavova u Poljsku.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.