Zelenski bez pardona: Francuska se boji Rusije, Velika Britanija šalje ozbiljnu pomoć, a Njemačka balansira

U intervju koji je dao za Economist, predsjednik Ukrajine Volodomir Zelenski je dao mišljenje o tome koliko države zapadne Evrope pomažu Ukrajini u njenom otporu ruskoj agresiji.

Zelenski je snažno kritikovao predsjednika Francuske, Emanuela Macrona zbog neslanja vojne pomoći.

“Zašto? Zato što se boje Rusije. To je to. Oni koji to kažu prvi, prvi se trebaju plašiti”, poručio je Zelenski.

Za Borisa Johnsona, premijera Velike Britanije rekao je kako je puno spremniji da pošalje oružje. Poručio je kako Britanija želi da Ukrajina pobjedi i Rusija izgubi, ali da nije siguran želi li Britanija da se rat produži.

“Britanija je definitivno na našoj strani. Britanija ne balansira i ne vidi alternativni izlaz iz situacije”, odabranim riječima o Velikoj Britaniji govorio je Zelenski.

Njemačku je optužio da pokušava da balansira, da imaju dugu historiju odnosa sa Rusijom i da situaciju gledaju kroz prizmu ekonomije. Ipak istakao je i da Njemačka ponekad pomaže te da se pokušava prilagoditi situaciji kako se razvija. Smatra da bi unutrašnji pritisak mogao djelovati na razinu pomoći koju Njemačka pruža Ukrajini.

Podsjećamo, Zelenski je reagovao na pokušaj Rusije da cenzurira njegov intervju s nezavisnim ruskim novinarima, rekavši da su Moskvu “uplašili” novinari “koji znaju reći istinu”.

“Snažni ljudi naše snažne zemlje, danas je dan kada se uvijek iznova uvjeravam koliko smo daleko od Ruske Federacije”, rekao je Zelenski u svom najnovijem video obraćanju u nedjelju:

“Zamislite samo, u Moskvi su se uplašili zbog mog intervjua s ruskim novinarima. Od onih koji među njima znaju reći istinu.”

Podsjetimo, moskovski nadzornik medija Roskomnadzor u nedjelju je izdao saopćenje u kojem upozorava ruske novinske kuće protiv ponovnog emitiranja ili distribucije ovog intervjua.

“(Oni) su uništili slobodu govora u svojoj državi, (i) pokušavaju uništiti susjednu državu. Prikazuju se kao globalni igrači, a plaše se relativno kratkog razgovora s nekoliko novinara”, rekao je Zelenski. “Pa, ako postoji takva reakcija, onda radimo sve kako treba. Znači da su nervozni.”

Dugi videointervju, objavljen u cijelosti na Telegram kanalu Zelenskog, sadržavao je pitanja nekih od najistaknutijih nezavisnih ruskih novinara, uključujući autora Mihaila Zygara i Tikhona Dzyadka, glavnog urednika nedavno zatvorenog kanala TV Rain.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.