Volodimir Zelenski: “Bit će problema za saradnju s njima ili izravno s okupatorima. Ovo je posljednje upozorenje”

U noćnim videoobraćanju ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je da je vojna situacija na istoku zemlje i dalje jako teška.

Kazao je i da se ruske trupe na sjeveru povlače “sporo, ali primjetno”. No upozorio je da se pripremaju za nove žestoke napade u Donbasu.

“Teške bitke su pred nama. Ne možemo razmišljati tako da smo već prošli sve testove”, rekao je Zelenski.

Zelenskij je u obraćanju poslao poruku proruskim liderima instaliranima u okupiranim gradovima i ta poruka glasi – “nećete dugo”.

Takve je lidere nazvao prvoaprilskom šalom i usporedio takve lokalne uprave s onima u nacističkoj Njemačkoj.

“Moja poruka njima je jednostavna: odgovornost za suradnju je neizbježna. Sutra ili prekosutra je sporedno pitanje. Ključno je to da je povratak pravde neizbježan”, rekao je.

Zelenskij je rekao da je Moskva prijetila zaposlenicima poduzeća i lokalnoj vlasti na okupiranim dijelovima Ukrajine, no rekao je da će svaka suradnja s takvim čelnicima imati posljedice.

“Bit će problema za saradnju s njima ili izravno s okupatorima. Ovo je posljednje upozorenje”, rekao je.

Podsjećamo, Zelenski rekao je da je situacija na jugu i regiji Donbasa i dalje izuzetno teška i ponovio da Rusija jača snage u blizini opkoljenog grada Mariupolja.

“Bitke su pred nama. Još uvijek moramo ići težim putem kako bismo dobili sve što želimo”, rekao je u kasnonoćnom video obraćanju, prenosi Reuters.

Vojni zapovjednik Kijeva Mikola Žirnov priopćio je u četvrtak kasno navečer da se situacija u glavnom gradu Ukrajine donekle ublažila. No, borbe su se, dodaje, nastavile na periferiji grada.

Žirnov je naglasio da se civilna infrastruktura obnavlja i napomenuo da je u četvrtak bilo mirno te da ukrajinska vojska i službe spašavanja “čiste i razminiraju oslobođena područja”.

Ipak pozvao je stanovnike Kijeva da budu oprezni i slušaju upozorenja o zračnim napadima, javlja Dpa.

Britanska vojna obavještajna služba priopćila je da Rusija preraspoređuje svoje snage iz Gruzije kako bi pojačala invaziju na Ukrajinu. “Između 1200 i 2000 ruskih vojnika reorganizira se u taktičke skupine”, priopćilo je britansko Ministarstvo obrane.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.