Zelenski pričao sa američkim senatorom i zatražio zabranu letova, Putin upozorio da bi cijeli svijet ispaštao…

Ukrajinski predsjednik Volodomir Zelenski pozvao je Sjedinjene Države za pomoć u uspostavljanju zone zabrane letova iznad Ukrajine tijekom video poziva s američkim dužnosnicima, prenosi CNN.

Zelenski je zatražio od američkih senatora veće sankcije Rusiji, uključujući energetsku i veću vojnu pomoć upućenu ukrajinskim snagama. Zahvalio je SAD-u na dosadašnjoj podršci, ali je njegova opća poruka bila da je njegovoj zemlji potrebna veća pomoć jer se bori protiv ruske invazije.

Razgovor Zelenskog i senatora trajao je sat vremena.

Na kraju razgovora, deseci zastupnika uključili su se kako bi zahvalili Zelenskom i izrazili svoju podršku.

Ukrajinske snage drže ključne gradove u centralnom i jugoistočnom delu države, dok Rusi pokušavaju blokirati i zadržati opkoljene Harkov, Nikolajev, Černihiv i Sumi, rekao je ukrajinski predsjednik.

Ukrajinski ministar obrane je rekao da su ruske snage zauzele nekoliko gradova i oborile ukrajinski borbeni avion SU-27, prenosi Reuters.

“Nanosimo gubitke agresoru koje nije mogao predvidjeti ni u najgoroj noćnoj mori”, rekao je Zelenski.

On je naveo da je 10.000 ruskih vojnika ubijeno u 10 dana rata, dodajući da se ne može potvrditi jer ruska vojska ne objavljuje redovno informacije o svojim žrtvama i samo je jednom, u srijedu, otkrila da je broj poginulih 500.

Zelenski je rekao da su u pitanju mladići starosti 18 ili 20 godina kojima nije ni objašnjeno za što se bore.

Ruska strana nije potvrdila broj žrtava koje navodi predsjednik Ukrajine.

Vladimir Putin danas je upozorio NATO da ne pomišlja na zabranu letova iznad Ukrajine, napomenuvši da bi zbog toga “cijeli svijet ispaštao”.

Podsjećamo, ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je njemačkom kancelaru Olafu Scholzu da je spreman razgovarati  o situaciji u Ukrajini, ali samo ako se ispune uslovi koje je postavio na početku sukoba.

Putin je Scholzu u telefonskom razgovoru rekao da je voljan razgovarati sa svima koji žele slobodu u Ukrajini. “Ali pod uslovom da se ispune svi ruski zahtjevi”, rekao je.

Ruski predsjednik je ponovio te zahtjeve, a oni uključuju “demilitarizaciju” Ukrajine, “denacifikaciju” Ukrajine, neutralan i nenuklearni status Ukrajine, međunarodno priznanje ruske aneksije poluotoka Krima 2014. godine i suverenitet odcijepljenim regijama Lugansku i Donjecku.

Putin je njemačkom kancelaru rekao da se nada da će Ukrajina zauzeti “razumnu i konstruktivnu” poziciju u idućem krugu pregovora, saopćio je Kremlj, prenosi Index.

Rusija i Ukrajina održale su dva kruga pregovora otkako je Rusija prije osam dana izvršila invaziju koju naziva “specijalnom vojnom operacijom”.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.