Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski se obratio američkom Kongresu i veoma otvoreno poručio: “Zatvorite nebo iznad Ukrajine”

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski pozvao je na uvođenje zone zabranjenog leta iznad Ukrajine, novu pomoć u avionima i protivazdušnoj odbrani i uvođenje daljih, snažnih ekonomskih sankcija Rusiji, u obraćanju domovima američkog Kongresa putem video linka.

“Ukrajina je zahvalna Sjedinjenim Državama na velikoj podršci. Molimo vas da uradite još više”, poručio je. Njegov glavni zahtjev odnosio se na uvođenje zone zabrane leta iznad Ukrajine, što je prijedlog koji su SAD ranije odbacile navodeći da bi se time rizikovao direktan sukob američkih i ruskih vojnika.

“Zatvorite nebo iznad Ukrajine”, apelovao je ukrajinski lider.

Podsjećajući Amerikance na napad na Perl Harbur i događaje 11. septembra 2001, Zelenski je rekao da Ukrajina “tri sedmice svakog dana doživljava 11. septembar”.

Govoreći o stradanjima hiljada civila, žena i djece, bombardovanju stambenih zgrada i talasu izbjeglica, Zelenski je istakao da Rusija nije napala samo ukrajinske gradove i teritoriju

.”Krenula je u ofanzivu na naše vrijednosti, osnovne vrijednosti, tenkovima i avionima, napadajući naše pravo da slobodno živimo u svojoj zemlji.”

Dok je govor držao na ukrajinskom jeziku, na samom kraju, on se direktno obratio američkom predsjedniku Džozefu Bajdenu na engleskom:

“Vi ste lider vaše velike nacije, želio bih da ste lider svijeta. Da biste bili lider svijeta, treba da budete lider mira.”

Najavljujući obraćanje Zelenskog, predsjedavajuća Predstavničkog doma Nensi Pelosi rekla je “Slava Ukrajini”, a poslije govora Zelenski je dobio ovacije članova oba doma Kongresa.

Poslije govora ukrajinskog lidera, predsjednik Džo Bajden obraća se naciji povodom rata u Ukrajini a kako se očekuje, najaviće novu vojnu pomoć u iznosu od 800 miliona dolara.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.