Ambasador SAD-a u Bosni i Hercegovini Eric Nelson poručio: Amerika proširuje sankcije za pojedince u BiH

Eric Nelson, ambasador SAD-a u Bosni i Hercegovini u intervjuu za N1 koji će se emitovati 8. oktobra, govorio je o brojnim temama, ali najava da će Amerika proširiti sankcije za BiH je posebno privukla pažnju.

Prije nekoliko mjeseci, kazali ste da postoje politički lideri koji opstruiraju reforme kako bi zaštitili vlastite interese, tada ih niste imenovali, hoćete li danas, ko su oni?

Nelson: Ja ne želim imenovati bilo koga, zato što ne želim umanjiti ili minimizirati problem koji postoji.

Ali nisu svi jednaki gospodine Nelson. Zašto ne bismo stvari nazvali pravim imenom?

Nelson: Ja volim razgovarati o problemu korupcije i izraziti ono što je predsjednik Joe Biden rekao u junu.

Za SAD postaje jasno – korupcija predstavlja problem za našu nacionalnu sigurnost, podriva demokratiju, protiv naših je poslovnih interesa, podriva ljudska prava, slabi prosperitet i sigurnost, prijetnja je u našoj zemlji, prijetnja je u svakoj zemlji.

I postojanje korupcije van SAD-a je prijetnja za SAD. Mi smo spremni da se suočimo sa korupcijom. Jedno od sredstava koje imamo su sankcije. Građani moraju sankcionisati lidere, a to rade na izborima.

N1: Bili ste jasni, SAD su spremne koristiti sanckije. Kada, u kojem trenutku i ko će biti sankcionisan?

Nelson: Ja nisam u poziciji da unaprijed govorim o bilo kojim sankcijama koje će možda doći iz Washningtona, a mogu najaviti recimo danas, a sutra ćemo dati saopćenje za štampu, gdje ćemo objasniti da proširujemo sankcije ovdje u BiH, a to se odnosi na vize.

Dakle, nećemo izdavati vize, poslovne ili turističke bilo kojim korumpiranim ljudima koji žele putovati ili investirati u SAD.

Dakle, imamo te ovlasti prema našem zakonu o imigracijama i uvijek je tu bio taj zakon, ali sada smo gledali da informacije koje imamo o korupciji u BIH i korumpiranim pojedincima, da im se ne izdaju vize za SAD.

N1: Hoće li se na tom spisku naći bh. političari?

Nelson: Svi mogu doći na taj spisak.

Nisam u poziciji iz razloga privatnosti , da govorim o brojevima ili imenima, ali jako je važno da govorimo o tome kako mi povećavamo naše procedure , jačamo naše procedure da bi odbranili SAD od potencijalnih korumpiranih pojediinaca i da zaštitimo BiH i pomognemo u borbi protiv korupcije koja podriva njena nastojanja.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.