Jako važne poruke nam stižu iz Amerike, reporter Ivica Puljić javlja: General Cavoli je govorio o značajnom jačanju američkih snaga u istočnoj Europi

Pred senatskim Odborom za oružane snage svjedočio je general Christopher Cavoli, koji je nominiran za novog zapovjednika američkih oružanih snaga i NATO-a u Europi.

General Cavoli trenutno obavlja dužnost zapovjednika američkih snaga u Europi i Africi.

Riječ je o iznimno iskusnom časniku, vrlo obrazovanom, stručnjaku za istočnu Europu i Rusiju, javlja Ivica Puljić, reporter Al Jazeere iz Washingtona.

-Tijekom svjedočenja on je vrlo jasno rekao da je Rusija najveća opasnost po europsku sigurnost, a dodao je da je to sve više i Kina te da su Europljani konačno postali svjesni opasnosti koju predstavlja kineska politika širenja ekonomskog i infrastrukturnog utjecaja.

“Prijetnja iz Kine je sve veća i trebamo taj problem dijeliti sa saveznicima iz NATO”, kazao je.

General Cavoli je dosta govorio i o značajnom jačanju američkih snaga u istočnoj Europi zbog Rusije: “Naše specijalne postrojbe imaju sada novu bazu u Albaniji … Imali smo tamo već vježbe… imamo odličnu suradnju s Albancima.

Naši partneri na Balkanu su važni za nas. Ali, vrlo je jasno da naši istočnoeuropski partneri trebaju američku pomoć”.

Rekao je da Europska Unija igra važnu ulogu i da su njene sankcije snažno diplomatsko i gospodarsko oruđe koje pojačava napore SAD-a i NATO-a da se suprotstave zloćudnom utjecaju Rusije.

„Kontinuirana koordinacija između EU-a i NATO-a u vezi s kibernetičkim prijetnjama i Zajednički okvir EU-a za suzbijanje hibridnih prijetnji iz 2018. usmjerava svijest, povećava otpornost i poboljšava naš kolektivni odgovor na rusku hibridnu agresiju“, kazao je.

‘Balkan kompetitivna zona’

„EU je, kao i NATO, ključni stup europske sigurnosne arhitekture. Po mom mišljenju, EU djeluje u komplementarnoj ulozi sigurnosnih ciljeva NATO-a.

Utjecaj EU-a na saveznike u NATO-u kako bi pridonijeli financiranju obrambenih pitanja u savezu je kritičan.

EU gleda na Rusiju kao na najveću sigurnosnu prijetnju u Europi, a strateški dokumenti EU-a usklađeni su s naporima NATO-a u planiranju.

Međutim, zabrinut sam da bi inicijative EU mogle konkurirati obvezama NATO-a u ionako ograničenom okruženju”.

Govoreći o mirovnim snagama na Kosovu (KFOR), Cavoli je rekao da su one neophodne za regionalnu stabilnost.

„KFOR pomaže u osiguravanju okruženja za sve građane Kosova. Njegova profesionalna prisutnost daje Kosovu i Srbiji priliku za normalizaciju odnosa kroz nastavak dijaloga.

Misija KFOR-a uspješna je priča za NATO i značajno je ulaganje Sjedinjenih Država i NATO-a već više od dva desetljeća.

Prisutnost SAD-a u KFOR-u pokazuje solidarnost s našim saveznicima i ostaje ključno sredstvo odvraćanja u sprječavanja nove krize ili sukoba”, rekao je Cavoli.

Za glavne izazove na Zapadnom Balkanu vidi „kontinuirane etničke napetosti, slabe institucije i maligne vanjske utjecaje“.

„Zapadni Balkan je kompetitivna zona u kojoj se SAD i Europa natječu s Rusijom i Kinom. Rusija koristi svoje povijesne i kulturne veze, kao i energiju kako bi izvršila utjecaj.

Kina koristi ekonomska sredstva i korumpirano okruženje kako bi stekla uporište u brojnim državama i uključila članice Saveza.

EUCOM sa svojim međuagencijskim partnerima i timovima zemalja koji rade zajedno mogu se suprotstaviti tim prijetnjama.

EUCOM također mora nastaviti s maksimiziranjem programa međunarodnog vojnog obrazovanja i obuke State Departmenta (IMET), ključnog programa u stvaranju zajedničkih vrijednosti u redovima naših saveznika i partnera”, kazao je.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.