Američki profesor Pettigrew: Okrutnim poricanjem genocida u Srebrenici Rusija je Srbiju i entitet RS podržala

Profesor filozofije i studija holokausta i genocida s Univerziteta Southern Connecticut u Sjedinjenim Američkim Državama David Pettigrew osudio je počinjenje ratnih zločina koje je počinila Ruska Federacija u Buči i drugim gradovima Ukrajine, naglašavajući da ilegalna i nehumana invazija na Ukrajinu mora prestati.

Kako je kazao u razgovoru za Fenu, SAD i njihovi saveznici prikupljaju dokaze o ratnim zločinima za eventualni sudski progon počinilaca, a prve indicije govore da su počinjeni ratni zločini koji uključuju mučenja i ubistva civila širom Ukrajine, a sada su se pojavili i dokazi o postojanju masovnih grobnica.

– Ostaje pitanje hoće li se ti zločini ocijeniti genocidom. Postoje naznake u trenutnoj ruskoj ideologiji i retorici o namjeri da se eliminiraju Ukrajinci i njihova kultura – kao dio Putinovog cilja da obnovi ‘ruski svijet’. Takve dokumente trebat će iznijeti i analizirati u okviru krivičnih istraga – pojasnio je profesor.

Kaže da pored djela identificiranih u Konvenciji o genocidu, postoji i kulturna dimenzija genocida koju opisuje Raphael Lemkin i koja navodi da genocid ima dvije faze od kojih jedna podrazumijeva uništavanje nacionalnog obrasca potlačene grupe, a drugi nametanje nacionalnog obrasca tlačitelja.

– Veliko uništavanje zajednica i kulturnih institucija u Ukrajini može dodatno ukazivati na eliminacionističku namjeru koja će se utvrđivati krivičnim postupcima za ratne zločine.

Osim toga, ne bi se smjelo zaboraviti da su sva jevrejska historijska mjesta i znamenitosti u Harkovu, na primjer, oštećeni ili uništeni – podvukao je Pettigrew.

Profesor koji je dao značajan doprinos istraživanju ratnih zločina u Bosni i Hercegovini i posebno počinjenog najvećeg ratnog zločina genocida, osvrnuo se na izjavu glasnogovornice Ministarstva vanjskih poslova Rusije Marije Zaharove koja je zapravo rekla da je, iako potvrđen brojnim sudskim presudama, genocid u Srebrenici “izrežiran”, najoštrije osuđujući takvu sramnu izjavu.

Tvrdnja da je genocid u Srebrenici “insceniran”, uvreda je za žrtve genocida u Srebrenici i predstavlja strašan oblik poricanja genocida, napominje Pettigrew, dodajući da je to oblik govora mržnje koji “banalizira zločin genocida, minimizirajući patnju žrtava i čineći ih ranjivim na ponavljanje zločina”.

Dodaje da ovim okrutnim i očitim poricanjem Ruska Federacija koristi priliku da podrži one koji su u ovom trenutku među jedinim njihovim saveznicima, a to su Srbija i bh. entitet Republika Srpska koji odlučno poriču genocid u Srebrenici.

– Ruska Federacija je također podržala Srbiju i Republiku Srpsku kada je stavila veto na Rezoluciju Ujedinjenih nacija o genocidu u Srebrenici 2015. godine. Takve izjave i postupci naglašavaju u kojoj se mjeri Putinov ‘ruski svijet’ u suglasju s Vulinovim ‘srpskim svijetom’ – kazao je.

Ponovljene prijetnje ruskog ambasadora u Bosni i Hercegovini vezane za put BiH ka NATO-u podsjećaju da za Rusku Federaciju Republika Srpska može poslužiti kao još jedan Donbas, smatra Pettigrew, i još jedna fronta otpora Evropskoj uniji i NATO savezu.

– Ova izjava Zaharove još je jedan signal da bi Evropska unija trebala ubrzati članstvo Bosne i Hercegovine u Evropsku uniju i NATO prije nego što bude prekasno – poručio je profesor Pettigrew.

Ovakve izjave koje dolaze iz Ruske Federacije su namjerno osmišljene, smatra Pettigrew, kako bi se dodatno učvrstile podjele i spriječilo pomirenje u BiH i regiji zapadnog Balkana.

– Ruska ambasada u BiH je naglasila stajalište da je BiH sastavljena od entiteta i da nije jedna država. Oni su podržali napore izborne reforme koje bi dodatno učvrstile etničku podjelu.

U povodu 30. godišnjice od početka opsade Sarajeva, i prisjećajući se hrabre odbrane Sarajeva – unatoč embargu na oružje – takve izjave i strategije podjele BiH ne djeluju nimalo umirujuće – stava je.

Podsjetio je na nedavnu izjavu akademika Mirka Pejanovića koji je naglasio da u ovim teškim danima upravo Sarajevo potvrđuje mogućnost međuljudske, međunacionalne i međuvjerske tolerancije koja je potrebna cijeloj Evropi.

– On je sugerirao da nema Evrope bez Sarajeva, a ja bih dodao da nema Evrope bez BiH.

Inspirativni primjer odbrane i opstanka Sarajeva, te vrijednosti multikulturalne BiH odgovaraju na mržnju i daju nam nadu u bolju budućnost – zaključio je razgovor za Fenu profesor filozofije i studija holokausta i genocida s Univerziteta Southern Connecticut u SAD-u David Pettigrew.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.