David Pettigrew, ugledni amerčki profesor bez imalo ustezanja direktno u metu: “Neshvatljivo je da bi Schmidt iskoristio svoje bonske ovlasti da dodatno osnaži diskriminaciju”

“Čast mi je stajati uz građane Bosne i Hercegovine i saveznike, uključujući i one koji će protestirati na ulicama, dok se protivimo planu visokog predstavnika da nametne diskriminatorni plan koji bi isključio etničke grupe i ostale iz sudjelovanja u izbornom procesu”.

Poručio je ovo danas prof. dr. David Pettigrew, profesor filozofije i studija holokausta i genocida na Državnom univerzitetu Southern Connecticut i član Upravnog odbora Studijskog programa za proučavanje genocida na univerzitetu Yale.

Oduzimanje prava

– Ovakvo oduzimanje prava predstavlja eklatantno kršenje presuda Evropskog suda za ljudska prava u slučajevima Sejdić-Finci i Zornić.

Ovakva odluka visokog predstavnika predstavljala bi izdaju demokratskih vrijednosti i ne bi je smjele podržati članice PIC-a.

Predstojeća odluka visokog predstavnika nastavlja logiku „konstitutivnih naroda“ i dodatno učvršćuje etničke podjele, umjesto da pomaže Bosni i Hercegovini da se kreće u pravcu demokratije građana s jednakim pravima i dostojanstvom – rekao je Petigru.

Dodaje da je neshvatljivo da bi visoki predstavnik iskoristio svoje bonske ovlasti da dodatno osnaži diskriminaciju, umjesto da podrži spomenute presude ESLJP-a u pogledu ostvarivanja jednakih prava.

Odluka Schmidta u korist aparthejda podriva argumente Bosne i Hercegovine za članstvo u EU, istakao je Pettigrew.

Narušavanje suvereniteta

On je naglasio da bi odluka o kojoj se već danima špekulira koristila separatističkim strankama, HDZ-u i SNSD-u, koje nastoje narušiti suverenitet Bosne i Hercegovine u interesu Hrvatske i Srbije.

– Njihovi čelnici pokušavaju blokirati funkcioniranje države i drsko nazivaju Bosnu i Hercegovinu propalom državom.

Užasnuti smo što se ove stranke i njihovi lideri sada nagrađuju. Riječ je o nesavjesnom činu popuštanja i ostvarivanja genocidnih ciljeva iz 90-ih.

Glavni izvor javne podrške odluci visokog predstavnika dolazi od čelnika u Hrvatskoj.

Takvo miješanje u unutrašnje stvari Bosne i Hercegovine, posebno od strane vlade koja je proglašena krivom za učešće u udruženom zločinačkom poduhvatu s ciljem uspostavljanja Herceg -Bosne kao dijela “Velike Hrvatske”, je naprosto neprihvatljivo – kazao je profesor Pettigrew.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.