Pettigrew: “Izjave ruske Ambasade u BiH sve govore – oni ne vide BiH kao jednu državu, nego kao skup entiteta…”

“Ruska Federacija posljednjih deset godina pokušava destabilizirati BiH, uključujući i davanje podrške izbornoj reformi koju predlaže hrvatska stranaka HDZ. Tu su izjave ruske Ambasade u BiH – oni ne vide BiH kao jednu državu nego kao skup entiteta.

RS je postala neka vrsta Donbasa, entitet koji se odvojio i koji će pružiti otpor NATO-u i EU. Ilegalna invazija Ukrajine, naravno podiže našu brigu u onome što bi se moglo ticati BiH.

Primanje u EU je jako važno pitanje”, istakao je David Pettigrew, profesor filozofije na američkom univerzitetu Southern Connecticut State University, gostujući u Newsroomu N1 TV.

Dodao je i kako je Rusija 2010. godine stavila veto na Rezoluciju o genocidu u UN-u.

Na pitanje može li se ukrajinska kriza preliti na BiH i Zapadni Balkana, rekao je kako je važno pripremiti se i imati viziju za budućnost.

“Mislim da je najapraktičnije odmah primiti BiH u Evropsku uniju. To je jedan od načina da riješimo brigu koju svi osjećamo. Bitno je doći i pod okrilje NATO-a te krenuti prema ustavnoj reformi”, kazao je Pettigrew.

Govoreći o pregovorima u vezi izmjena Izbornog zakona, kazao je da bi bio zabrinut da su oni uspjeli jer ne može razumjeti motive podrške procesu koji bi ustanovio nacionalističke strane.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.