Amerikanci dolaze u našu zemlju: Borba protiv “endemske korupcije”, kako bi Bosna i Hercegovina dobila status kandidata za članstvo u EU

S pomoćnicom državnog sekretara SAD-a iz Biroa za evropske i euroazijske poslove Karen Donfried, u petodnevnu posjetu Zapadnom Balkanu, koja počinje u ponedjeljak, stiže i specijani predstavnik State Departmenta Gabriel Escobar.

“Zamjenik pomoćnika državnog sekretara Gabriel Escobar na sastancima u regiji pratit će pomoćnicu državnog sekretara”, izjavio je za Tanjug glasnogovornik State Departmenta, prenosi Al Jazzera.

Donfried i Escobar doputovat će u ponedjeljak u Prištinu, a u utorak će boraviti u Beogradu.

Potom će do 29. aprila razgovarati sa zvaničnicima Bosne i Hercegovine, Sjeverne Makedonije, Albanije i Crne Gore.

Donfried će, kako je ranije najavljeno iz State Departmenta, posjetu Kosovu iskoristiti za razgovore o demokratskoj konsolidaciji društva, integracijama u evropske i euroatlantske institucije i o odnosima Kosova i Srbije.

Za napredak dijaloga Kosova i Srbije

Donfried će nadležnima zahvaliti na tome što je Kosovo pružilo utočište izbjeglim Afganistancima i Ukrajincima, a posjeta treba podstaći reforme društva, u cilju demokratske konsolidacije i integracija u evropske i euroatlantske institucije.

Kako su naveli iz Washingtona, sa zvaničnicima Kosova će razmotriti izglede za napredak u dijalogu sa Srbijom, koji SAD podržava, uz podršku Evropske unije, “ka sporazumu o normalizaciji odnosa usredsređenim na međusobno priznavanje”.

Pomoćnica državnog sekretara SAD-a i specijalni predstavnik za Zapadni Balkan u utorak će se sastati sa zvaničnicima i pozvati Srbiju da unaprijedi reforme vezane za evropske integracije.

Tema će biti i regionalna stabilnost i prosperitet, kao i mogućnost dalje energetske diversifikacije.

“Cilj posjete je i da se prodube bilateralne sigurnosne i ekonomske veze SAD-a i Srbije”, navode iz State Departmenta i naglašavaju da će Donfried ponoviti potrebu da se Kosovo i Srbija ponovo uključe u dijalog koji vodi EU.

Donfried i Escobar iz Beograda putuju u Sarajevo, a potom 28. aprila u Skoplje i Tiranu, dok će posjetu 29. aprila završiti u Podgorici.

Regionalna, sigurnosna i odbrambena pitanja

Kako se navodi, u Bosni i Hercegovini će ohrabriti zvaničnike da nastave učešće u institucijama na svim nivoima vlasti, kako bi unaprijedili funkcionalnost i reforme u cilju većeg prosperiteta i kako bi Bosna i Hercegovina dobila status kandidata za članstvo u EU.

Donfried će pozvati vlasti u Bosni i Hercegovini da na vrijeme, najesen, održi izbore i ostvari napredak u borbi protiv “endemske korupcije”.

U Skoplju će zvaničnicima Vlade signalizirati snažnu podršku SAD-a pregovorima o pristupanju Sjeverne Makedonije Uniji i zahvaliti im na kontinuiranoj pomoći Ukrajini.

Posjeta će biti prilika da pozovu najnoviju članicu NATO-a da nastavi blisku saradnju na nizu regionalnih, sigurnosnih i odbrambenih pitanja, u cilju promoviranja demokratije i regionalne stabilnosti.

Istog dana po dolasku u Tiranu, gdje će zajednički obilježiti 100 godina američko-albanskih diplomatskih odnosa, Donfried i Escobar će zahvaliti Albaniji na partnerstvu u Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda i posvećenosti suverenitetu i teritorijalnom integritetu Ukrajine pred ruskom agresijom.

Podrška zajedničkim vrijednostima

Albanskom rukovodstvu će prenijeti snažnu podršku Washingtona pristupanju Albanije Uniji i regionalnoj ekonomskoj integraciji te naglasiti potrebu da se u potpunosti provede reforma pravosuđa i borba protiv korupcije.

Na kraju posjete Zapadnom Balkanu, Donfried i Escobar će stići u Podgoricu, gdje će crnogorskim zvaničnicima prenijeti podršku SAD-a i potrebu da se ubrza rad na euroatlantskom putu Crne Gore i pristupanje EU, kao i na jačanju članstva u NATO-u i podrške zajedničkim vrijednostima, uključujući borbu protiv korupcije.

Posjeta će biti prilika da i Crnoj Gori zahvale što se pridružila sankcijama Rusiji u znak podrške Ukrajini, kao i na pružanju humanitarne i sigurnosne pomoći i tome što je zatvorila zračni prostor za ruske letjelice, navodi State Department.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.