Angela Merkel se oglasila o ruskoj invaziji na Ukrajinu, konačno je otvoreno progovorila: “Za ovu eklatantnu povredu međunarodnog prava nema nikakvog opravdanja”

Bivša njemačka kancelarka Angela Merkel oštro je osudila ruski napad na Ukrajinu i dala punu podršku aktuelnom kancelaru Olafu Scholzu u njegovim nastojanjima da zaustavi akciju Vladimira Putina.

“Moje misli su s ukrajinskim narodom”

“Ovaj agresivni rat Rusije predstavlja duboku prekretnicu u historiji Evrope. Za ovu eklatantnu povredu međunarodnog prava nema nikakvog opravdanja i ja ju najoštrije osuđujem”, rekla je Merkel.

Kazala je kako u ovom trenutku suosjeća s ukrajinskim narodom i njegovim vodstvom.

“Moje misli i solidarnost u ovim groznim trenucima su s ukrajinskim narodom i vladom predsjednika Volodimira Zelenskija”, rekla je bivša njemačka kancelarka.

Izrazila je punu podršku naporima vlade njenog nasljednika Olafa Scholza (Socijaldemokratska stranka Njemačke SPD) da zajednički s Evropskom unijom, SAD-om, partnerima u grupi G7 i NATO-u pruže otpor napadu predsjednika Putina.

Merkel je zabrinuta

“Sa zabrinutošću pratim razvoj događaja”, rekla je Merkel.

Ona je dodala kako ovaj put, za razliku od 2014. kada je, u vrijeme dok je ona bila kancelarka, Putin okupirao Krim, ovaj napad pogađa čitavu Ukrajinu.

Merkel se u prošlosti zalagala za održavanje dijaloga s Moskvom te je isto tako podržavala projekat plinovoda Sjeverni tok 2. Od odlaska u penziju početkom decembra Merkel izbjegava izjašnjavati se o aktuelnim temama.

Leave your vote

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.