Banjalučki novinar Dragan Bursać otvoreno proziva: “Čega se Srbija toliko plaši?! Istinsko pomirenje će se desiti kada se moderna historija bude učila na isti način!”

Banjalučki novinar i kolumnista Dragan Bursać bio je gost nedjeljnog izdanja “Bosanskog vjestnika” na Face televiziji. Đelić: Kakva su vaša očekivanja, hoće li Rezolucija biti usvojena? Bursać: Mislim da hoće! To kažu i oni koji negiraju genocid! To je nešto što je realno! To je civilizacijski čin! Svi koji negiraju bit će stavljeni na stub srama! Civilizovan svijet itekako misli na BiH!

Đelić: Kakva su vaša očekivanja, hoće li Rezolucija biti usvojena?

Bursać: Mislim da hoće! To kažu i oni koji negiraju genocid! To je nešto što je realno! To je civilizacijski čin! Svi koji negiraju bit će stavljeni na stub srama! Civilizovan svijet itekako misli na BiH!

Đelić: Šta stoji iza lobiranja Srbije da se Rezolucija ne usvoji?

Bursać: Pokušali su! Isplivale su neke stvari i ideologije! Mnogi će reći da je Rezolucija preblaga! Zadnje tri decenije se veličaju ratni zločinci! Napravljen je cirkus! Više pričamo o neljudima, nego o bitnosti Rezolucije! Uspjeli otvoriti novu krizu! Dodik nema dobre namjere!

Isto čini i Vučić! Srbija je trebala biti koja je trebala podnijeti Rezoluciju! S jedne strane imamo pozitivnu stranu, s druge retrogradne strane! Njima će biti problem što na međunarodnoj sceni neće se ostaviti prostora za negiranje genocida!

Da li je moguće da se svelo na puki novac?! Ako Srbija tvrdi da nema veze s genocidom, zašto bi se plašila nekih tužbi?! Čega se Srbija toliko plaši?! Istinsko pomirenje će se desiti kada se moderna historija bude učila na isti način! Rezolucija će biti u tom smislu obavezujuća!

Đelić: Nisu li te slike iz potočara pomalo uznemirujuće?

Bursać: Naravno! To je vrsta medijskog rata! To su proksi ratovi! Nema se tu šta provjeriti, to je izmišljena priča, sa ciljem stvaranja panike! Ovoga će još biti! Tek smo otvorili pandorinu kutiju! Takvi mediji su direktni krivci za sve što se dešava!

Đelić: Ko će iskoristiti Rezoluciju?

Bursać: RS i Srbija će raditi sve što mogu da nastave destabilizaciju!

To nisu poruke novinara, političari, to su poruke sa najvećih pozicija moći! Mnoštvo mladih ljudi je na ukrajinskom ratištu! Na našim obavještajnim agencijama je da počnu zarađivati svoje plate!

Ja bi volio da je sve ovo što sa rekao greška!

Pogledajte cijelo gostovanje.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.