Benjamina Karić bez dlake na jeziku odgovorila gradonačelniku Beograda Aleksandru Šapiću: “Kao najobičniji neškolovani nasilnik govori o SFF-u”

Gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić odgovorila je gradonačelniku Beograda Aleksandru Šapiću povodom izjave da “on neće dozvoliti da Sarajeva ima bolji festival od Beograda”.

“Razumijem da gradonačelnik Beograda dolazi iz svijeta vodenih sportova, da mu kultura i umjetnost nisu bliski, osim možda uloge nasilnika ‘Gangule’ u filmu ‘Kad porastem biću kengur’.

Šteti ugledu Beograda kada svoju epizodnu ulogu iz filma prenosi na poziciju gradonačelnika i kao najobičniji neškolovani nasilnik o Sarajevo Film Festivalu govori da ‘neće da dozvoli da Sarajevo ima bolji festival od Beograda'”, poručila je Karić.

Gradonačelnica Sarajeva ističe da u kulturi i umjetnosti nema sirovog nadmetanja jer su kultura i umjetnost za divljenje.

“Svi možemo uživati u sjajnoj srbijanskoj filmografiji, zbog čega često ‘Srce Sarajeva’ ide za umjetnike iz Srbije, jednako kao što uživamo svi u Sarajevo Film Festivalu.

Drago mi je da će Vlada Srbije i Grad Beograd snažnije uložiti u razvoj festivala u Beogradu, Sarajevo kao UNESCO grad filma može pružiti svu savjetodavnu pomoć”, zaključila je.

Podsjetimo, Šapić je danas rekao da grad Beograd želi da FEST bude institucija sam za sebe i da se ne smije dozvoliti da bude važnijeg festivala u regionu.

Dodao je da je želja da FEST postane centralni umjetnički festival u Beogradu na kojem će se birati i najbolji srpski filmovi i najbolji srpski glumci i da će dolaziti svjetska imena.

“Ja kao gradonačelnik ne mogu da dozvolim da Sarajevo ima bolji festival od Beograda. FEST je najstariji”, zaključio je Šapić.

Premijerka Srbije Ana Brnabić i gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić obišli su danas rekonstruisano omladinsko pozorište ”Dadov’’ i konstatovali da je to velika stvar za omladinu i da će država nastaviti da podržava ovakve projekte.

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je da je rekonstrukcija Omladinskog pozorišta Dadov važan projekat jer objedinjuje dvije važne stvari – mlade i kulturu.

Ona je istakla da je Dadov dao veoma značajne ljude domaće scene i da je sada bio red da mu država vrati.

Gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić rekao je da je “Dadov” 65 godina ostao rasadnik glumaca i možda bi ovu formu trebalo prenijeti po cijeloj Srbiji, bar u veće gradova.

“Čitav prostor je renoviran, uložena su 222 miliona, a prostor je proširen za oko 400 kvadratnih metara”, rekao je Šapić, a potom dodao da kultura i sport ne smiju biti prepušteni tržištu, prenosi NovaS.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.