Benjamina Karić otkrila kada će Sarajevo saznati da li je ponovo domaćin Olimpijade

O sprovedenim aktivnostima, kao i onim koji tek predstoje, gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić je govorila za N1.

Sarajevo će do kraja godine znati da li je jedan od domaćina Zimskih olimpijskih igara 2030., SFF je predstavljen oduševljenom gradonačelniku Cannesa, a prilikom brojnih ovakvih međunarodnih, ali i domaćih aktivnosti – poseban podsticaj su joj riječi Christiana Schmidta.

Na poziv Fondacije za strateška i društvena istraživanja ‘Marmara’ Group, gradonačelnica Sarajeva učestvovala je u radu 25. Euroazijskog ekonomskog samita koji se održava u Istanbulu.

“U Istanbulu sam pozvala privrednike da dođu u Sarajevo, da osjete dobrotu ljudi i uvjere se u kvalitet resursa koji posjedujemo”, ističe Karić za N1.

Naglašava kako je u ovim momentima diplomatija gradova na izuzetno visokom nivou.

“Upravo zato što lokalni nivo nije toliko opterećen temama iz visoke politike, imamo mnogo prostora da razgovaramo o konkretnim projektima”, podsjetila je Karić.

Zainteresovanih za saradnju sa Sarajevom ne ne dostaje, no, nažalost, ne fali ni poteškoća.

“Svi potencijalni investitori navode administrativne barijere kao najveće poteškoće i prepreke. Oni žele doći i svoje poslovnice otvoriti u Sarajevu, ali administrativne teškoće ih teško u tome odgovore. Ja im obećavam naš maksimum u otklanjanju tih barijera, moramo biti otvoreniji prema ljudima koji dolaze u Sarajevo”, podcrtala je gošća N1, iako, kako kaže, nema široke nadležnosti po ovom pitanju.

“Sve se radi kako bi kandidatura za Zimske olimpijske igre protekla u najboljem redu”
Karić se nedavno sastala sa gradonačelnicom Barcelone kako bi se, između ostalog, razgovaralo i o zajedničkom nastupu na Zimskim olimpijskim igrama 2030. godine. Bio je to susret između gradonačelnika ovih gradova nakon punih osam godina.

“Kada sam uzela izvještaj o saradnji grada Sarajeva i Barcelone, a koji sačinjava Ured za međunarodnu saradnju pri Gradskoj upravi, meni je bilo nevjerovatno da osam godina nije bilo sastanka između gradonačelnika dva grada, jer je Barcelona naš istinski prijatelj.

Na zajedničke veze nas je podsjetila zajednička kandidatura u Zimskim olimpijskim igrama, ali je nevjerovatno da u Gradskoj upravi nema nijedan zajednički projekat sa Barcelonom. To sam željela promijeniti”, naglašava Karić.

Pojašnjava kako se radi sve na tome da kandidatura za Zimske olimpijske igre protekne u najboljem mogućem redu, te da će konačan ishod biti poznat do kraja godine.

“Imala sam priliku da gradonačelniku Cannesa predstavim SFF i bio je oduševljen”

Jedan od skorašnjih susreta na međunarodnom nivou bio je i onaj sa francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom.

“Emmanuel Macron me pitao šta on može uraditi za BiH, vrlo je upućen u situaciju. Rekla sam mu da imamo sjajne ljude i potencijale, ali smo ograničeni jer se plašimo za mir i sigurnost”, prisjeća se Karić.

Jedna od ideja koja je proistekla sa sastanka je i uspostavljanje sporazuma o prijateljstvu između bh. gradova i onih u Francuskoj.

“Postoje gradovi koji su nam veoma slični. Bila sam i gošća gradonačelnika Cannesa tokom filmskog festivala. Imala sam priliku da predstavim rad SFF-a i on je bio oduševljen”, ispričala je Karić u programu N1.

Zaključila je kako bi saradanja dva grada u oblasti filma bi bila fenomenalna.

Riječi Christiana Schmidta kao veliki podsticaj

A jedan od velikih podsticaja da se, kako kaže, trudi još više, za gradonačelnicu Sarajeva bile su i riječi visokog predstavnika Christiana Schmidta izgovorene na sjednici Vijeća sigurnosti UN-a posvećenoj BiH.

Tom prilkom je Schmidt opisao Karić kao mladu gradonačelnicu opredjeljenu po pitanju pomirenja. Ona u programu N1 ističe kako je Schmidt “istinski prijatelj Sarajeva i BiH”, te kako “svi trebamo prepoznati kakvog prijatelja imamo”.

“Uradit ću sve što mogu da opravdam njegovo povjerenje i riječi”, poručila je.

Dodaje kako se na pomirenju ne mora raditi među ljudima, nego politikama, te kako je upravo to njena česta poruka međunarodnim dužnosnicima.

Za svoje sugrađane izdvojila je posebnu poruku.

“Svaki Sarajlija treba sve gradove u Bosni i Hercegovini osjećati kao svoje”, zaključila je Karić.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.