Benjamina Karić zbog filma “Sarajevo Safari” traži da se istraži ko je sijao smrt u Sarajevu

Gradonačelnica Sarajeva najavila je pokretanje krivične prijave protiv “NN lica koja su sijala smrt po Sarajevu i njihovih pomagača” što je predstavljeno u dokumentarcu “Sarajevo Safari”.

Na svom Facebook profilu Benjamina Karić je otkrila kako želi podnijeti krivičnu prijavu protiv “snajper turista” koji su u filmu “Sarajevo Safari” optuženi za pucanje na civile.

“Sve nas je pogodila tema dokumetarnog filma ‘Sarajevo Safari’ koji govori o lovcima na ljudske glave koji su plaćali da tokom opsade Sarajeva pucaju po nedužnim civilima”, započela je svoju objavu.

Dodala je kako dodatno zabrinjava reakcija gradonačelnika Istočnog Sarajeva Ljubiše Ćosića koji “umjesto da uputi poziv da se navedena zlodjela istraže, najavljuje podnošenje krivične prijave protiv režisera Mirana Zupaniča”.

Ranije tokom dana objavljeno je kako će gradonačelnik Istočnog Sarajeva tužiti reditelja filma “Sarajevo Safari” Mirana Zupaniča zbog, kako je naveo, “gnusnih laži i izmišljotina koje je upakovao u filmu pod nazivom ‘Sarajevo Safari'”.

“Uradit ću sve ono što smatram ispravnim, a to je podnošenje krivične prijave protiv NN lica koja su sijala smrt po Sarajevu i njihovih pomagača”, najavila je gradonačelnica.

“Zbog prirode zločina, Grad Sarajevo će se obratiti Sektoru za međunarodnu operativnu policijsku saradnju pri Direkciji za koordinaciju policijskih tijela u Bosni i Hercegovini, te tražiti uključenje Interpola i Europola u istragu ovih užasnih zlodjela”, pojasnila je.

Film “Sarajevo Safari” donosi brutalnu priču o slabo poznatom fenomenu “lova na ljude”, odnosno o bogatim strancima koji su plaćali visoke naknade za priliku da pucaju na stanovnike opkoljenog Sarajeva, a prvenstveno djecu.

“Tema je zaista intrigantna. Radi se o ‘dnu ledenog brijega’, o jednom svijetu koji mi ustvari ne poznajemo, ali koji vrlo vjerovatno postoji i danas jer je sigurno da takve bolesne pojave vjerovatno prate mnoge ratove”, rekao je selektor AJB DOC-a Sead Kreševljaković na kojem je film nedavno prikazan.

Dodao je da je cilj ovog filma da potakne na razmišljanje i motivira i druge ljude da istraže ovu temu.

“Siguran sam da će jednog dana neko otkriti mnogo više nego je to slučaj s ovim filmom”, dodao je tada – prenio je Klix.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.