Bh. dijaspora pojačava angažman: Upućen apel Bosancima i Hercegovcima u Švedskoj

U Helsingborgu je 24. aprila 2022. godine održana godišnja skupština Oblasne organizacije bosanskohercegovačkih udruženja regije Skåne (u okviru Saveza bh. udruženja u Švedskoj), u kojoj djeluje deset bh. udruženja, s apelom na veće angažiranje i povećanje članstva nakon pandemije koronavirusa.

Aktvnosti djece i omladine kroz različite sekcije kulture glavni su zadatak djelovanja.

Na području regije Skåne djeluje Oblasna organizacija bh. udruženja (Bosnisk-Hercegovinska föreningarnas länsorganisation i Skåne): sa deset bh. udruženja u šest gradova južne Švedske: Malmö četiri bh. udruženja, Helsingborg dva bh. udruženja, te Landskrona, Trelleborg, Eslöv i Ystad sa po jednim bh. udruženjem.

Delegati Oblasne organizacije bh. udruženja regije Skåne (južna Švedska) okupili su se 24. aprila 2022. godine na redovnoj godišnjih skupštini u prostorijama Švedsko-bosanskohercegovačkog udruženja “BH-S-4”, gdje su im izvanredni domaćini bili Suljo Redžanović, predsjednik i agilni Elvedin Durović, poznati sportski radnik i aktivista u brojnim bh. udruženjima u Švedskoj.

Godišnja skupština

Na redovnoj godišnjoj skupštini delegati su razmatrali i usvojili važna godišnja dokumenta: Izvještaj o radu, Finansijski i Izvještaj revizione komisije za 2021. godinu, te Plan rada i Finansijski plan za 2022. godinu, koji okvirno iznosi 995.540 kruna.

Delegati su usvojili predloženi Ekonomski izvještaj u kojem su prihodi ca 745.000 švedskih kruna, o kojem je govorio Asim Cerić, sekretar Oblasne organizacije Skåne, kazavši da je poslovanje bilo solidno, pogotovo što se radio u vrijeme pandemije koronavirusa.

Delegati su nakon toga podržali Informaciju o godišnjem poslovanju koju je napisala Mejrima Zejnić, aturorizirani konsulant firme “SRF”, te revizorski izvještaj o kojem je u ime Revizione komisije govorio predsjednik Ismet Dedić “BiH 92” Trelleborg (članovi Šućrija Šehović “Trebisnjica” i Sabahudin Salihović BKF “Sarajevo”).

– U naših 10 bh. udruženja sa 2.169 registriranih članova prilagođavali smo se djelovanju u uslovima pandemije korone, održali tri sastanka Glavnog odbora (jedan online), i utvrdili da smo i u teškim vremenima ostvarili zacrtane aktivnosti u svim bh. udruženjima pojedinačno”, kazao je predsjednik Mehmed Ćelam.

Najviše smo bili angažirani u radu sa djecom i mladima, uz saradnju sa Regionom Skåne, koji nas je značajno pomogao finansijski kroz pomoć (bidrag), posebno na aktivnostima usmjerenim na fizičko i psihičko zdravlje djece djece i omladine i preventivno djelovanje u otklanjanju droge, alkohola i pušenja.

Dobru smo saradnju imali i sa Fritid Malö, Biroom rada, Savezom bh. udruženja u Švedskoj i drugima”, zaključio je Ćelam.

Više pogledajte OVDJE.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.