Bh. policajac-specijalac, profesor sociologije Muhamed Gafić: “Vikić je omasovio takve koji će ostati u Sarajevu boriti se specijalcima, sa ostalim patriotima u odbrani grada”

Muhamed Gafić, legendarni bosanskohercegovački policajac-specijalac, profesor sociologije, gorski spasilac, alpinista i pisac bio je u sudnici Suda Bosne i Hercegovine gdje je izrečena oslobađajuća presuda Draganu Vikiću, komandantu Odreda milicije – Specijalne jedinice MUP-a RBiH i jedinica rezervnog sastava Specijalne jedinice MUP-a RBiH.

U razgovoru za portal Radiosarajevo.ba Gafić je nadahnuto prenio svoje utiske nakon odluke Suda BiH koju su pozdravili svi istinski bh. patrioti.

“Ja sam danas bio u sudnici. Prisustvovao sam izricanju presude Vikiću i ostalima, a u vezi sa ratnim zločinom koji je počinjen u neposrednoj blizini baze Specijalne jedinice u Velikom parku. Ovo namjerno govorim… Gledao sam lica familija, porodica ubijenih vojnika, zarobljenika.

Gledao sam siluetu Dragana Vikića. Porodicama ubijenih treba satisfakcija, treba pravda da pobijedi. Draganu Vikiću, također, treba pravda da pobijedi! U njegovom slučaju pravda je pobijedila“, kaže na početku Gafić.

Vikiću je podmetnuto kukavičje jaje

Dodaje da je njemu lično petogodišnji proces Draganu Vikiću ličio na bosanski slučaj “Dreyfus” (poznati političko-špijunski skandal koji je podijelio Francusku krajem 19. stoljeća zbog neosnovanih optužbi prema oficiru jevrejskog porijekla, op.a.).

“Vikiću je podmetnuto kukavičje jaje. Odmah se znalo ko je to uradio. Nakon toga se odmah znalo, bilo je ašćare ko to zataškava. I onda ta ista vlast koja je pod kontrolom imala ubice tih ljudi, sve je to poput kukavičjeg jajeta prebacila na Dragana Vikića. Pet godina mu je država sudila.

Ista ona država koja je opstala zahvaljujući građanima Sarajeva, specijalcima bosanskim, i specijalnoj jedinici, a u žiži je bio Vikić“, ogorčeno kaže Gafić.

Podsjeća da je Vikić u teška vremena, kad ljudi od opasnosti bježe, okupio one koji se ne plaše i spremni su bili da se bore.

„Vikić je omasovio takve koji će ostati u Sarajevu boriti se specijalcima, sa ostalim patriotima u odbrani grada. Desilo se da je grad odbranjen. Prvi put u historijski neprijateljska vojska nije ušla u grad. Prvi put u historiji, a mnoge vojske su dolazile.

Ova vojska je čak bila jedna od najsnažnijih. Odbranjen je zahvaljujući i Draganu Vikiću. I taj čovjek je doživio da ga pet godina država tereti i sudi za nešto što je neko drugi uradio. To je za mene bilo ponižavajuće.

Ponižavajuće za državu! Ovom presudom bosanski sud je sačuvao svoju čast. Draga Vikić je nikada nije izgubio. A bosanski sud je sačuvao svoju čast današnjom presudom oslobađanja Dragana Vikića. O njemu samo govorim“, zaključio je Muhamed Gafić.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.