Penzionisani sarajevski policajac Mioković nakon oslobađajuće prvostepene presude Vikiću i drugima: “Onaj ko nije častan ne zna kroz šta je komandant prošao”

Dragan Mioković, penzionisani sarajevski policajac, nekadašnji vođa tima istražitelja Centra službi bezbjednosti (CSB) Sarajevo, svjedok na haškim suđenjima ključnim ratnim zločincima, među kojima i Radovanu Karadžiću bio je danas ispred Suda BiH kako bi iskazao podršku Draganu Vikiću i drugima koji su danas prvostepenom presudom oslobođeni svih optužbi za ratne zločine.

Ispred Suda Bosne i Hercegovine su stigli brojni građani kako bi pružili podršku Vikiću. Ponijeli su i transparente kojima poručuju da je on “heroj grada”, a jedan od prisutnih koji je došao pružiti podršku je i Dragan Mioković, bivši sarajevski policajac.

“Pod pritiskom i silom dokaza srušen je pokušaj da se nepostojeća krivica i nepostejeće izjednačavanje zločina realizuje u praksi preko leđa i obraza najboljeg među nama. Ja nijednog sekunda nisam sumnjao u nevinost časnog komandanta.

Ovo što je njemu učinjeno, onaj koji ne zna šta je biti častan, ne zna šta znači preživjeti ono što je on preživio. Ja mu od srca želim da ostane ono što je uvijek bio, legenda odbrane Sarajeva i BiH.” kazao je Mioković.

Sud Bosne i Hercegovine oslobodio je jutros prvostepenom presudom nekadašnjeg komandanta Specijalne jedinice Ministarstva unutrašnjih poslova Republike BiH Dragana Vikića, a presuda je oslobađajuća i za Jusufa Pušinu, Nermina Uzunovića i Mladena Čovčića.

Prilikom iznošenja završnih riječi, advokatica odbrane Adna Dobojlić naglasila je da u ovom slučaju nije bilo nikakve efektivne kontrole Vikića niti je naređivao osobama za koje se smatra da su maltretirali ratne zarobljenike.

U izjavi medijima nakon iznošenja završnih riječi, ona je kazala kako je komandant Vikić kažnjavao i za najmanje prijestupe s obzirom na to da je jasno da je vodio profesionalnu jedinicu.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.