Biden o zabrani ruske nafte: “Naši timovi diskutuju kako ovo provesti i danas ostajemo jedinstveni u cilju da održimo pritisak na ratnu mašineriju”

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Joe Biden tokom obraćanja javnosti o zabrani uvoza ruske energije, ponovio je svoje ranije riječi da će sloboda koštati i Ameriku, ali da ona mora učiniti sve da zaustavi ratnu mašinu Vladimira Putina.

Na samom početku obraćanja, Biden je potvrdio ranije pisanje medija da će SAD zabraniti uvoz nafte, gasa i uglja iz Ruske Federacije.

“Blokirat ćemo sav uvoz nafte, gasa i energije iz Rusije. To znači ruska nafta neće više biti prihvatljiva u američkim lukama i američki narod će zadati snažan udarac Putinovoj ratnoj mašineriji”, rekao je Biden.

Dodao je da je ovo potez koji je dobio snažnu podršku demokrata i republikanac u kongresu i državi.

“Mi nećemo finansijski podržavati Putinov rat”, rekao je Biden.

Istakao je da je SAD donijela odluku u konsultacijama sa saveznicima i partnerima širom svijeta, naročito u Evropi.

“Zajednički odgovor Putinovoj agresiji je moj primarni fokus, očuvati zajedništvo NATO, EU i svih drugih saveznika”, naglasio je Biden.

U nastavku je rekao da mnogi američki saveznici nisu u poziciji da se pridruže ovakvoj odluci.

“SAD proizvode mnogo više nafte nego sve evropske zemlje zajedno”, rekao je Biden.

Dodao je da zbog toga SAD mogu povući ovakav potez za razliku od drugih i istakao da rade blisko sa evropskim partnerima na strategiji smanjenja ovisnosti o ruskoj energiji.

“Naši timovi diskutuju kako ovo provesti i danas ostajemo jedinstveni u cilju da održimo pritisak na Putina i njegovu ratnu mašineriju. Ovo je potez kojim želimo nanijeti dodatni bol Putinu, ali to će imati svoju cijenu u SAD-u. Rekao sam i ranije da će odbrana slobode koštati”, rekao je Biden.

“Do sada smo obezbjedili preko jedne milijarde dolara u podršci ukrajinskoj sigurnosti. Isporuka oružja stiže u Ukrajinu svaki dan”, dodao je.

Naglasio je da ruska ekonomija slabi i da jedna rublja trenutno vrijedi kao jedan američki penij.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.